• Si Yellen no envia senyals clars d'enduriment de la política monetària, els operadors podrien acabar decebuts
dinero, dolares, rico, billetes

Augmenta la pressió sobre la moneda dels EUA a l'avantsala de la seva gran cita: el testimoni de la presidenta de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Janet Yellen, davant del Congrés i el Senat. Per si l'acció que espera als operadors del mercat de les divises aquesta setmana fos poca, la dimissió de l'assessor de Seguretat Nacional dels EUA, Michael Flynn, per haver mentit en negar que havia mantingut contactes amb Rússia, ha arribat per afegir més pressió a un dòlar que estén les pèrdues davant del ien. El 'bitllet verd' retrocedeix també contra l'euro, després d'haver-se apreciat fins als 1,0591, ha aconseguit trencar la barrera dels 1,06 dòlars que havia resistit en les últimes sessions.

La moneda nord-americana es deixa un 0,5% contra la lliura, després d'apreciar-se fins gairebé els 1,25 dòlars i es canvia prop dels 113.40 iens, mentre s'allunya dels màxims per sobre dels 114 iens assolits el dilluns. Respecte el franc suís, ha recalat en els 1,0034 francs, molt a prop de l'empat, mentre els dòlars relacionats amb les primeres matèries també els guanyen la partida, apujant l''aussie' (el dòlar australià) gairebé un 0,4% i el 'loonie' (dòlar canadenc) gairebé un 0,2%. L'índex del dòlar també s'allunya dels seus màxims de la sessió del dilluns, en els 101,11 punts, no vistos des del 20 de gener passat.


Si Yellen no envia senyals clars d'enduriment de la política monetària, els operadors podrien acabar decebuts

D'acord amb els analistes consultats per 'Reuters', la notícia de la dimissió de Flynn s'ha notat en la cotització del 'bitllet verd' perquè és una situació difícil de comprendre per als mercats i també perquè les seves conseqüències són imprevisibles. No obstant això, és la imminent compareixença de Yellen que manté els operadors en guàrdia -amb permís dels moviments de Donald Trump-. Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, alerta que si la presidenta de la Fed no ofereix "cap indicació que hi ha una alça en les taxes de març sobre la taula, cosa que descartem per ara, ni plans clars per endurir la política econòmica dels EUA, el mercat podria acabar decebut ".

"Ara sí que hi ha indicis que arribaran els estímuls fiscals, però els termes no són clars i sembla probable que Yellen reiteri el seu compromís amb els augments de tipus graduals", assenyala Lien.

L'EURO/DÒLAR, DESTINAT A LA CAIGUDA

Quant a l'encreuament rei del mercat de les divises, el seu recent mínim per sota dels 1,06 dòlars -des d'on ha rebotat per les dades d'Alemanya- franqueja les portes al fet que es confirmi la pèrdua d'aquest suport i, més important encara, el dels 1,0570 dòlars, fet que "reobriria la possibilitat que l'euro es depreciés fins els 1,0640 dòlars", segons explica Michael Hewson, analista de CMC Markets.

Els experts de Danske Bank aposten clarament que, a un mes vista, l'euro recali en els 1,04 dòlars. "L'administració Trump té a la màniga el seu paquet de mesures fiscals, de reformes d'impostos i d'inversió domèstica", assenyalen els experts. A més, "durant els pròxims mesos, els esdeveniments polítics a Europa seran negatius per a la divisa", comenten, encara que no veuen factible que "cap país abandoni la zona euro", de manera que a mig termini, els experts de Danske Bank creuen que l'euro guanyarà terreny i reconquistarà els 1,08 dòlars a sis mesos vista i els 1,12 dòlars a un any vista.

contador