• El Govern estima un dèficit públic del 2,3% del PIB, que suposa un forat de 13.000 milions
  • Les pensions acapararan més d'un terç de l'emissió neta de deute públic per part del Tresor
ep fatima banez comparecela comisionempleosegurodad social
EUROPA PRESS

El Govern no vol passar a la història com el que va esgotar el Fons de Reserva de les pensions. Per això, el Tresor prestarà 15.000 milions d'euros a la Seguretat Social el 2018, un muntant amb el qual cobrirà amb escreix les necessitats de finançament del sistema, si es compleixen les projeccions del propi Executiu.

El Tresor Públic té previst realitzar aquest any un altre préstec de 15.000 milions d'euros a la Seguretat Social, segons ha admès aquest dilluns la secretària general del Tresor i Política Financera, Emma Navarro, en la presentació de l'estratègia de l'organisme per 2018. Aquesta quantitat suposa un 38% dels 40.000 milions d'euros previstos com emissió neta -descomptant-ne els venciments- per a aquest exercici, durant el qual emetrà deute brut per valor de 220.145.000 d'euros.

Ja l'any passat l'Executiu va realitzar una emissió neta de 45.000 milions d'euros, una xifra que es va incrementar respecte al previst inicialment per un préstec a la Seguretat Social de 10.192.000 d'euros. No obstant això, aquesta quantitat no va ser suficient per cobrir el forat de les pensions, tot i que les cotitzacions creixen més ràpid -a ritmes del 4% i el 5% interanuals amb la recuperació de l'ocupació- que de la despesa -que augmenta a una tendència del 3% -. D'aquesta manera, el Fons de Reserva o 'guardiola de les pensions' es va reduir fins als 8.095.000 d'euros després de la disposició de més de 7.000 milions per a les extres de juliol i desembre.

FORAT DE LA SEGURETAT SOCIAL

El mateix Govern projecta un dèficit de la Seguretat Social de l’1,1% del producte interior brut (PIB) el 2018, segons les estimacions recollides en el Pla Pressupostari que va enviar a Brussel·les. Si es compleix aquest pronòstic, unit a un creixement econòmic nominal -sense descomptar-ne la inflació- del 4%, les necessitats de finançament de la Seguretat Social ascendiran als 13.346.000 d'euros. És a dir, tot i la millora de l'ocupació, l'envelliment de la població i l'increment de la pensió mitjana amb els nous jubilats mantenen en dèficit el sistema sense que per ara hi hagi cap tipus de reforma a la vista des del Pacte de Toledo, la comissió del Congrés encarregada d'això des de fa més d'un any.

Si es pren com a referència la xifra de 13.346.000 d'euros que es desprèn dels números que maneja la Moncloa, el Govern estava obligat a endeutar la Seguretat Social novament, que ja amb l'ús de part del préstec al juliol va incrementar el seu endeutament des de l’1,5% fins al 2% del PIB, màxim des de 2005, segons dades del Banc d'Espanya. L'Executiu té l'opció d'afegir a aquest deute 5.000 milions d'euros si buida la 'guardiola' o cobrir tota la necessitat de finançament amb un préstec si la manté intacta el 2018, després de contínues disposicions des de 2011, quan va arribar als 66.000 milions d'euros. La quantitat prestada serà més gran a aquest registre, tot i que el Govern no ha especificat si és perquè hi hagi marge o perquè el forat de la Seguretat Social serà finalment més gran del previst.

Noticias relacionadas

contador