Santiago Niño Becerra, nino becerra, becerra, economista

Santiago Niño Becerra ha tornat a alertar sobre el sistema de pensions. El catedràtic d'estructura econòmica de la Universitat Ramon Llull no només ha dit que és insostenible i que arribarà a la fi, sinó que a més hi ha posat «data de caducitat»: el fons de reserva s'esgotarà «com a màxim d’aquí a tres anys».

Segons subratlla l'expert en un article publicat a La Carta de la Bolsa, «les pensions tal com van ser concebudes són insostenibles: in-sos-te-ni-bles! I és igual que es digui una altra cosa». Niño Becerra afirma que no ho són únicament per una «possible mala administració», sinó també perquè no es compleixen «els supòsits que es van fer quan es va dissenyar el sistema a finals dels anys 40».

En aquell moment, es pensava que hi hauria «plena ocupació, uns salaris indexats anualment a la inflació, una esperança de vida després de la jubilació molt inferior a l'actual...». No obstant això, la realitat és ben diferent, ja que hi ha «un atur estructural que creix com un coet, amb una subocupació galopant, amb la contractació temporal convertida en norma i amb uns salaris per jornada efectivament treballada en retrocés».

És per això que es pregunta «com es nodrirà la Caixa General de la Seguretat Social de manera que puguin nodrir-se les pensions». I diu que la realitat és que «no es nodrirà en la mesura que seria necessària, perquè és impossible», i al final això significa que «la retallada progressiva de les pensions és inevitable».

LLAVORS, QUINA ÉS LA SOLUCIÓ?

L'economista creu que ni treure les pensions de viduïtat del sistema per «ficar-les» al pressupost general de l'Estat ni que els ciutadans –els que puguin– es facin un pla de pensions solucionaria el problema, per la qual cosa «la solució menys dolenta», en la seva opinió, és «no jubilar-se».

Diu que cal actuar en relació amb aquest tema i que això és un fet, però que també és «imprescindible» que «la ciutadania estigui informada, que sàpiga com estan les coses». Niño Becerra creu que «els polítics no ho explicaran, i la immensa majoria d'experts no parla per a la ciutadania, per la qual cosa només queda una opció: que la població exigeixi iradament als polítics que els diguin què passarà amb les seves pensions quan s'esgoti el fons de reserva».

contador