ep archivo - el turismo entre los sectores que menos brotes y contagios ha registrado desde que
JETCOST - Archivo

Els valors turístics de l'IBEX retallen les seves fortes caigudes aquest divendres, a mesura que els inversors digereixen les notícies que el Regne Unit no ha col·locat ni Balears ni Canàries a la seva "green list" (llista verda) de destinacions segures per als viatgers britànics. El cop de destral l'està patint eDreams, que cau un 1,4% després de pèrdues que han arribat a ser del 6%, mentre IAG (-1,43%) no ho està passant millor i Meliá es recupera (-0,06%).

  • 6,27€
  • 2,45%

IAG

  • 2,06€
  • 0,15%
  • 7,42€
  • 0,61%
  • 4,12€
  • -0,96%

Espanya s'ha mantingut en color ambre, cosa que significa que els que ens trien com a destinació turística hauran de guardar quarantena a la tornada. A la primera actualització de la llista, fa tres setmanes, la nostra veïna Portugal es va incloure a la 'llista verda', permetent que els ciutadans britànics viatgessin a territori lusità sense l'obligatorietat de guardar quarantena a la tornada. No obstant això, en aquesta actualització també passa a la 'llista ambre', a l'igual que Espanya.

Nombrosos destinacions turístiques europees s'enfronten a la pèrdua del turisme britànic durant pràcticament un terç de la temporada estiuenca, i, concretament per al nostre país, suposa perdre part dels 17 milions de visitants que arribaven l'any abans de la pandèmia i, sobretot, dels 18.000 milions d'euros que es gastaven.

Els experts de Renta 4 qualifiquen la notícia de "negativa", ja que "complica significativament l'arribada de ciutadans britànics a Espanya com a molt aviat fins a finals de juny". "D'aquesta manera, es perd un dels tres mesos de la campanya d'estiu". Els títols de les companyies més afectades van caure amb força ahir i "esperem que a curt termini segueixin mostrant debilitat".

"Esperem que en la pròxima revisió, a finals de juny, s'incloguin, almenys, les illes (Balears i Canàries) a la llista verda", valoren per la seva banda des de Banc Sabadell. Tot i que la notícia no és bona (el Regne Unit és el principal aportador de turistes a Espanya i és el més rellevant en ingressos per a IAG i per a Meliá a Espanya), "si creiem que podem seguir veient certa millora de turistes procedents d'aquesta geografia per l'afartament a la pandèmia, el clima i que permetin altres proves diagnòstiques per a la tornada, a part de PCR, que són més barates i menys invasives, com antígens o test de saliva", afegeixen.

"Aquest augment no significaria que ja es torni a la normalitat, però les restriccions podrien començar a no tenir efecte el que podria ser bo de cara a l'estiu", prossegueixen. "Recordem que, en el cas d'IAG, en un any normalitzat, el negoci del Regne Unit representa el 33% del total de vendes (a nivell global). Pera Meliá, a nivell d'EBIT, el 14%. Per a NH el possible impacte és residual, tenint en compte el seu model de negoci d'hotel urbà", arrodoneixen.

SEGON ESTIU PERDUT

Es tem un segon "estiu perdut" sense turisme britànic després de les notícies. El secretari de Transport, Grant Shapps, va suggerir que no serà fins a mitjans d'agost quan Europa es posarà al dia amb els nivells de vacunació del Regne Unit, cosa que permetria aixecar les restriccions del viatge.

A la llista 'verda' no s'ha afegit cap país nou, cosa que també ha suposat un cop dur per als britànics, segons explica la premsa del Regne Unit, després de mesos de dures restriccions. Això vol dir que les destinacions a les quals poden anar-se'n de vacances es limiten a pocs països, entre els quals es troben Gibraltar, les Illes Malvines, Austràlia o Nova Zelanda. La reacció del sector al Regne Unit, no s'ha fet esperar, amb protestes per "aïllar el Regne Unit de la resta del món".

contador