ep paro baja33956 personasmarzosector servicios lideradescenso
EUROPA PRESS - Archivo

El sector serveis espanyol registra un creixement feble al juliol. Encara que per segon mes consecutiu va registrar una expansió, aquesta va ser lleu, amb nivells de noves comandes rebudes decebedors i les empreses que continuen operant per sota de la seva capacitat. A més, va continuar havent-hi retallada d'ocupació i les expectatives van romandre històricament febles.

L'index PMI d'Activitat Comercial de juliol, elaborat per la consultora Markit i publicat aquest dimecres, es va situar per sobre del nivell d'absència de canvis de 50 per segon mes consecutiu. En concret, va augmentar de 50,2 registrat al juny fins a 51,9, el seu millor nivell en cinc mesos.

No obstant això, el ritme de creixement assenyalat per l'índex va ser modest i es va situar molt per sota de la seva mitjana històrica. Malgrat els informes sobre la progressiva reobertura de l'economia, el nivell de les noves comandes rebudes per les firmes de serveis va ser decebedor. Si s'ha de jutjar per l'enquesta de juliol, les noves comandes van tornar a territori de contracció, encara que lleument. Les empreses enquestades van comentar que l'activitat del mercat va tenir dificultats per a recuperar tracció malgrat la relaxació de les mesures de confinament relacionades amb la pandèmia de la malaltia mundial per coronavirus (COVID-19).

Molts treballadors van deixar els ERTO i van poder tornar a la feina

Com que l'activitat va augmentar i les noves comandes van disminuir, les empreses van poder còmodament posar al dia les càrregues de treball existents, fet subratllat per la cinquena caiguda mensual de les comandes pendents de realització. També es van registrar pèrdues d'ocupació malgrat els informes que molts treballadors van deixar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) i van poder tornar a la feina. Les empreses enquestades van comentar que els volums de vendes decebedors i insuficients van resultar en la decisió de dur a terme acomiadaments.

No obstant això, les empreses de nou van informar d'un increment dels costos del personal durant aquest mes. En sumar-se-li l'augment del preu del combustible, a més de l'increment dels costos relacionats amb l'aplicació de les precaucions per la COVID-19, les despeses operatives en general van augmentar per segon mes consecutiu al juliol. No obstant això, la taxa d'inflació va ser notablement més lenta que la màxima recent observada al juny.

Els marges de beneficis van estar sota pressió a mesura que les empreses van continuar tenint dificultats per repercutir l'increment dels costos als seus clients. Les últimes dades van mostrar que les tarifes es van reduir per quart mes consecutiu al juliol. La deflació també va ser més forta que al juny, i les empreses van assenyalar la necessitat d'oferir descomptes de preus en un intent de retenir i estimular les vendes.

Finalment, la confiança va romandre en territori positiu al juliol, però es va mantenir molt per sota de la seva tendència històrica ja que moltes empreses van manifestar una considerable incertesa sobre el futur. Els enquestats van comentar que els nivells d'activitat de cara als pròxims mesos es veuran determinats per l'evolució de la COVID-19, i alguns van subratllar la preocupació per una segona onada d'infeccions i l'impacte potencialment perjudicial en els seus negocis.

SECTOR PRIVAT

L'economia del sector privat d'Espanya va tornar a territori de creixement al juliol, expandint-se per primera vegada en cinc mesos a mesura que la producció manufacturera i l'activitat del sector serveis van augmentar. Després de tenir en compte els factors estacionals, l'Índex Compost d'Activitat Total es va situar en 52,8 respecte a 49,7 registrat al juny, indicant un sòlid ritme de creixement, que va ser el millor observat des d'abril de 2019.

Els fabricants van ser els principals impulsors del creixement, ja que la producció d'aquest sector va augmentar en el seu grau més elevat des de fa gairebé dos anys i mig. Es va observar una sòlida expansió en l'economia del sector serveis, però els increments en aquest sector es van veure restringits a causa d'una lleugera caiguda de les noves comandes. Per contra, les carteres de comandes del sector manufacturer van augmentar al ritme més ràpid des de març de 2018.

Es van registrar pèrdues d'ocupació en el sector privat per cinquè mes consecutiu, encara que les taxes de declivi tant en el sector manufacturer com en el sector serveis es van alentir. Les pèrdues d'ocupació es van veure impulsades novament per una falta en general de càrregues de treball, ja que les comandes pendents de realització van disminuir de nou al juliol.

Mentrestant, les despeses operatives van augmentar modestament, a pesar que els costos en el sector manufacturer van disminuir, però els descomptes de preus van continuar indicant una certa pressió en els marges de beneficis en tot el sector privat.

Des de Markit assenyalen que les últimes dades del sector serveis "van resultar una mica decebedors, ja que el sector només va registrar un creixement feble i el més preocupant de tot és que les noves comandes rebudes no van aconseguir recuperar una tracció significativa malgrat la reobertura de l'economia. La indecisió entre les empreses i les llars a l'hora de comprometre's amb les vendes, sumada als desafiaments que implica fer operacions en l'entorn actual de la COVID-19, van restringir les noves comandes al juliol. Les empreses enquestades van indicar que el comportament de la demanda per sota de la mitjana, a més de la contínua erosió de les comandes pendents van conduir conseqüentment a la decisió de dur a terme acomiadaments i cessanties".

Les empreses del sector serveis "són molt conscients que el seu comportament comercial durant els pròxims mesos estarà determinat principalment per l'evolució de la COVID-19. Els informes recents d'un augment dels casos d'infecció, a més de que alguns països estan canviant les recomanacions per als ciutadans que viatgen a Espanya, és molt probable que afectin fortament el sector turístic, que és un sector clau del país. La incertesa sobre la forma i la velocitat de la recuperació de la pandèmia inevitablement ha augmentat", destaquen.

Noticias relacionadas

contador