ep archivo   varias personas sentadas en bares en la plaza dels ngels del raval a 4 de agosto de
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

L'activitat al sector serveis espanyol es va contreure al setembre per primera vegada des de principis d'any a causa de la caiguda de les vendes. Així es desprèn de l'informe del PMI donat a conèixer aquest dimecres per S&P Global, que apunta que l'índex d'activitat comercial va caure des del 50,6 registrat a l'agost fins al 48,5 de setembre. És la primera vegada que se situa per sota del nivell d'absència de canvis (50) des de gener.

Aquesta lectura indica una contracció modesta de l'activitat del sector serveis, que s'ha vist afectada per la segona caiguda mensual, encara que molt lleu, dels nivells de noves comandes rebudes. "Les empreses van informar àmpliament que les condicions del mercat s'estan tornant cada cop més difícils, caracteritzades per la incertesa i la preocupació per la inflació", destaca l'informe.

Unes inquietuds que van ser evidents entre els clients nacionals i estrangers, i és que tenint en compte les últimes dades, les noves comandes procedents de clients de l'estranger van caure per tercer mes consecutiu al setembre.

Segons el PMI, a causa de la tendència subjacent de les vendes a la baixa, les empreses de serveis van poder concentrar-se en les comandes pendents a les seves unitats i completar-les. Les càrregues de treball van disminuir per segon mes consecutiu i el ritme de contracció va ser el més fort registrat per l'estudi des del febrer del 2021, apunta S&P Global. Aquesta capacitat per completar les comandes pendents va significar que "les empreses es mostren cada vegada més reticents a reemplaçar els treballadors que marxen" i, en conseqüència, "els nivells de dotació de personal van caure lleugerament al setembre, per primera vegada des del març del 2021".

A més, la pressió dels costos continua pesant molt entre les empreses a l'hora de prendre decisions de contractació. Al setembre, les despeses operatives mitjanes de nou van augmentar considerablement, i la inflació es va elevar fins a la màxima de tres mesos. Es va informar àmpliament que les factures dels serveis públics i l'energia es van encarir i l'augment dels salaris dels treballadors es va sumar a les pressions alcistes dels preus en general.

"Moltes empreses van respondre augmentant les seves tarifes cobrades. La inflació dels preus cobrats va repuntar, encara que es va mantenir per sota de les màximes observades a principis d'any, ja que les pressions competitives i la demanda vacil·lant van restringir força el poder de fixació de preus de les empreses", destaca l'informe.

Tot això (la reducció de les vendes i una menor activitat, juntament amb les creixents pressions dels costos) ha afectat "notablement" la confiança. D'aquesta manera, les expectatives, tot i romandre dins de territori positiu, es van situar entre les més baixes registrades per l'estudi fins ara (i, per tant, molt per sota de la tendència).

"Setembre va ser un mes difícil per a les empreses del sector serveis espanyol, ja que tant l'activitat com les noves comandes van caure simultàniament per primera vegada des de principis d'any", ha comentat Paul Smith, director econòmic d'S&P Global Market Intelligence. Aquest expert ha destacat també que "com s'esperava, l'alta inflació continua afectant la demanda del mercat i els pressupostos dels clients, per la qual cosa s'observa una despesa discrecional notablement més baixa en els serveis relacionats amb els hotels i restaurants".

I ha afirmat que "la incertesa sobre el futur també està tenint un impacte en les vendes i la demanda, alhora que es filtra en la presa de decisions comercials a l'economia del sector serveis". Segons Smith, "les empreses es mostren reticents a contractar més personal en un moment d'incertesa i com que les pressions dels costos són cada cop més elevades, la confiança sobre el creixement futur continua sent, en el millor dels casos, moderada".

EL SECTOR PRIVAT ES CONTRAU

Així mateix, S&P també ha donat a conèixer l'índex PMI compost, que ha revelat que l'economia del sector privat s'ha contret per primera vegada des de principis del 2022, ja que tant la producció del sector manufacturer com l'activitat del sector serveis van registrar caigudes.

L'Índex Compost d'Activitat Total va caure des del 50,5 registrat a l'agost fins al 48,4, el nivell més baix des del gener del 2022. La manca de noves comandes rebudes va ser el motiu principal de la contracció, i és que es van observar caigudes de les noves comandes a tot el sector privat, encara que es van mantenir més pronunciades entre els productors.

En conseqüència, destaca l'informe, les empreses van aprofitar per fer avenços en els treballs endarrerits, que es van reduir al ritme més fort en vint-i-dos mesos. També es van registrar retallades lleus de feina, mentre que la confiança en el futur es va mantenir històricament moderada.

La inflació dels costos va continuar sent el principal motiu de preocupació per a les empreses. Al setembre, els preus en general van augmentar a la taxa més pronunciada en tres mesos a causa de l'encariment de les factures de l'energia i dels serveis públics. La inflació dels preus cobrats també va repuntar des de l'agost.

Noticias relacionadas

contador