ep la exportacionmaterias plasticassus manufacturaslamas crecio
EUROPA PRESS/ARCHIVO

El mes de setembre va tancar el tercer trimestre de 2018 amb nous indicis de moderació del creixement al sector serveis espanyol. Les noves comandes van augmentar al ritme més feble des de finals de 2016, segons el PMI del sector que publica la consultora Markit.

Les expectatives empresarials també s'han revisat a la baixa durant els últims mesos pel fet que la demanda s'ha atenuat i la competència d'altres destinacions turístiques s'ha intensificat. "Ja que el creixement també s'està alentint al sector manufacturer, les dades de PMI suggereixen un creixement trimestral del PIB del voltant del 0,5% durant el tercer trimestre", segons IHS Markit.

Així, si bé, tant l'activitat com les noves comandes al sector serveis van continuar augmentant sòlidament, els ritmes d'expansió es van reduir respecte als observats l'agost. Aquest declivi va portar les empreses a reduir la taxa de contractació. Mentrestant, la confiança empresarial va caure fins a la seva mínima de més de cinc anys.

Malgrat un fort augment dels costos de les entrades, les empreses del sector serveis van augmentar els seus preus cobrats només lleument al final del tercer trimestre, mentre que algunes empreses van oferir descomptes de preus per fomentar les vendes.

Aquest declivi va portar les empreses a reduir la taxa de contractació, mentre que la confiança empresarial va caure fins a la seva mínima de més de cinc anys

L'Índex d'Activitat Comercial ajustat estacionalment va marcar el nivell 52,5 el setembre, xifra que significa una disminució lleu del 52,7 registrat l'agost, si bé, el creixement va estar pràcticament en concordança amb els observats durant els dos mesos anteriors. No obstant això, la lectura mitjana per al tercer trimestre de 2018 va ser la més baixa des del quart trimestre de 2013.

El subsector de transports i emmagatzematges va registrar l'augment més ràpid de l'activitat, i també va ser el subsector que va assenyalar el millor resultat pel que fa a les noves comandes i l'ocupació. Per contra, les empreses d'hotels i restaurants van observar una disminució de l'activitat i de les noves comandes.

Les creixents càrregues de treball van portar les empreses de serveis a contractar més personal novament. No obstant això, la taxa de creació d'ocupació va disminuir per quart mes consecutiu i va ser la més baixa des de l'abril passat. Juntament amb el subsector de transports i emmagatzematges, el d'intermediació financera i el de lloguers i activitats empresarials van augmentar els seus nivells de dotació de personal.

"Tot i estar a prop d'un mínim de dos anys, el decebedor PMI de setembre es manté a un nivell relativament elevat i assenyala un creixement sòlid. Les comparacions amb les dades oficials indiquen que les dades de l'enquesta són equivalents a l'augment del PIB en gairebé un 0,5% durant el tercer trimestre", afirmen des de Markit.

Aquestes dades "també indiquen que podem esperar que les estimacions oficials de creixement per al primer semestre de l'any es revisin a l'alça", però, "és poc probable que durant el quart trimestre es vegi un creixement tan sòlid, ja que els últims mesos han vist una clara pèrdua d'impuls tant en termes de producció com de noves comandes".

"Els signes més preocupants provenen de les exportacions. Els fluxos comercials s'han estancat, cosa que representa un marcat contrast amb la taxa rècord de creixement de les exportacions observada a finals de l'any passat. Si bé, el creixement del sector de serveis es va mantenir resistent el setembre, seria inusual que això es mantingués en absència d'un millor creixement de la manufactura", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador