1569398458 foto manufacturing

El sector manufacturer espanyol va tornar a territori d'expansió al juliol a mesura que les reobertures dels negocis van continuar després del confinament. Les noves comandes, les compres i la producció van augmentar, mentre que la demanda va créixer tant en el mercat nacional com l'internacional. No obstant això, les retallades d'ocupació continuen a mesura que la confiança en el futur continua sent moderada.

Després de tenir en compte els factors estacionals, l'índex PMI del sector manufacturer a Espanya es va situar en 53,5, per sobre de 49 registrat al juny, amb el que va arribar al seu nivell més alt des d'abril de 2018, segons l'enquesta elaborada per la consultora Markit.

La producció i les noves comandes van tornar simultàniament al creixement al juliol. En tots dos casos aquests van ser els primers increments registrats per l'estudi des de febrer i els millors observats des de principis de 2018. Les empreses enquestades van informar àmpliament que la reobertura gradual de l'economia després del confinament va comportar un nou augment de la demanda. Factors similars també van ajudar a recolzar la recuperació de les vendes a l'exterior. Les últimes dades van indicar que les noves comandes procedents de l'estranger es van incrementar de manera sòlida i per primera vegada en més d'un any.

Malgrat els increments de la producció i les noves comandes, les empreses van continuar operant molt per sota de la seva capacitat

Els fabricants també van optar per augmentar les seves activitats de compra i el seu creixement sòlid va reflectir un augment de la demanda i unes necessitats de producció creixents. No obstant això, les empreses van continuar observant retards en els lliuraments. Els terminis mitjans de lliurament es van allargar per vuitè mes consecutiu i les firmes van esmentar les persistents dificultats a les quals els proveïdors s'enfronten amb el transport per la COVID-19. Per a complir amb unes majors necessitats de producció, els fabricants espanyols van continuar utilitzant els seus inventaris de matèries primeres i productes semielaborats.

Malgrat els increments en la producció i les noves comandes, les empreses van continuar operant molt per sota de la seva capacitat. Si s'ha de jutjar pels últims resultats de l'enquesta, les comandes pendents van disminuir per cinquè mes consecutiu i com que les càrregues de treball en general van continuar sent baixes, de nou es van registrar retallades d'ocupació. Així, el nivell d'ocupació en general va disminuir per quinzè mes consecutiu i algunes empreses preveuen experimentar un excés de capacitat en el futur previsible. Unes expectatives incertes també van afectar el mercat laboral.

A pesar que la confiança sobre el futur va seguir en territori positiu per segon mes consecutiu, el sentiment encara es manté molt per sota de la tendència. Si bé algunes empreses esperen que la recuperació es mantingui durant els pròxims dotze mesos, unes altres segueixen preocupades pels nous brots de COVID-19 i la possibilitat d'una persistent feblesa en la demanda i l'activitat econòmica.

Respecte als preus, els costos dels inputs al sector manufacturer van continuar disminuint al juliol. Les empreses van informar que la demanda mundial subjacent encara feble va tenir un impacte en els preus de les matèries primeres, encara que el grau general de deflació va ser el més feble registrat per l'enquesta en gairebé un any. Les pressions competitives i la persistent feblesa en les carteres de comandes en general van significar que els fabricants continuessin oferint descomptes de preus. Les últimes dades van indicar que les tarifes van disminuir per onzè mes consecutiu.

Des de Markit comenten que la progressiva reobertura de l'economia "va ajudar a recolzar un augment de la demanda i a impulsar l'increment de comandes procedents de fonts nacionals i internacionals. No obstant això, encara queda molt camí per recórrer fins que vegem un retorn als nivells d'activitat registrats abans de la intensificació de la pandèmia de COVID-19, i l'última enquesta mostra novament una disminució de les comandes pendents i retallades a l'ocupació".

"Els fabricants són generalment cautelosos en la seva opinió sobre com es presentarà la resta de l'any i el primer semestre de 2021 i molts esperen una recuperació constant, però amb notables riscos a la baixa donat el clar potencial d'un ressorgiment de la COVID-19 i l'impacte negatiu associat en l'activitat econòmica en general", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador