paro empleo portada

L'allau d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) està provocant un retard en la seva tramitació i corresponent aprovació. Algunes empreses es queixen que la tardança està fent que els seus treballadors no puguin sol·licitar la prestació, en no comptar amb el número d'expedient, una dada necessària que ha d'aportar el Ministeri de Treball. Aquesta tardança farà que molts afectats ja no puguin cobrar l'atur fins al maig.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, donava aquest dijous les xifres: tenen constància de 246.335 ERTOs. Però podrien ser-ne molts més, ja que els funcionaris del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) no donen l'abast. A això se suma la deslocalització dels tràmits. Fins al tancament de març, l'Estat havia rebut només 9.670 ERTOs, i la resta han de tramitar-los les CCAA.

En definitiva, una reguera de tràmits i burocràcia que està retardant que els afectats puguin gestionar i cobrar la prestació que els correspon en aquesta situació d'alarma i crisi provocada pel coronavirus i que, segons el que va aprovar el Govern, cobreix fins al 70% de la base reguladora. I és que, perquè l'empleat pugui sol·licitar la prestació, les empreses han de donar-los un número d'expedient de l'ERTO que només obtenen quan està acceptat.

L'autoritat laboral nacional o autonòmica tramita aquests expedients en un termini de cinc dies previ informe de la Inspecció de Treball i Seguretat Social si és necessari, que igualment té cinc dies per resoldre el tràmit. Si en aquest termini no respon, s'entén que l'ERTO està aprovat (silenci administratiu positiu), que és el que està passant en la majoria dels casos... però no té número. I sense número, no hi ha prestació.

Unes quantes CCAA han allargat el termini a deu dies perquè no tenen capacitat per atendre tantes sol·licituds i volen donar major seguretat a les empreses. A més, són les empreses les que han de tramitar la sol·licitud de la prestació dels seus treballadors davant el SEPE, cosa que retarda encara més la sol·licitud final. Tot això fa que, a aquest pas, els afectats pels ERTOs que siguin presentats ara no arribaran a temps de cobrar la prestació d'abril, que es paga, com tots els mesos, el dia 10, cosa que suposaria que ja haurien d'esperar a maig per a rebre-la.

És cert que des del Ministeri han simplificat els tràmits i n'hi ha prou que les empreses emplenin un formulari. Per part seva, el SEPE assumirà la presumpció legal de desocupació dels treballadors per així agilitar encara més els tràmits. A més, els treballadors afectats no han de realitzar cap gestió per sol·licitar la prestació. Ara bé, "la implementació d'aquesta mesura està resultant difícil, segons transmeten les empreses embolicades en aquests processos" a Cepyme, que també "es queixen de saturació del sistema de tramitació físic i electrònic i de la demora en la tramitació dels expedients".

"Malgrat les modificacions introduïdes per agilitar el seu tràmit, la condicionalitat de la mesura, la rígida durada d'aquesta, la falta d'homogeneïtat entre les diferents administracions a l'hora d'aplicar la metodologia, o les diferents causes acreditatives per sol·licitar els ERTO en una situació general de paralització de l'activitat ocasionada per la crisi del coronavirus, entre d'altres motius, fan que resulti una eina altament complexa, sobretot per a les petites i mitjanes empreses", afegeixen.

620.000 AFECTATS

Les dades del Ministeri de Treball assenyalen que a tancament de març s'havien aprovat fins a 620.000 prestacions a treballadors afectats per un ERTO. No obstant això, des de CEPYME assenyalen que els ERTO presentats, que no vol dir tramitats, fins ara afecten gairebé 1,6 milions de treballadors, dels quals prop de 720.000 treballadors corresponen a pimes.

Asempleo, per part seva, estima que la xifra de treballadors afectats per un ERTO rondarà els 2,6 milions, una dada que aflorarà a les estadístiques laborals a mesura que les autoritats vagin processant totes les sol·licituds presentades fins avui. "L'autoritat laboral encara no ha pogut aprovar fins ara més que del 10% de les sol·licituds que estimem que ha rebut les dues últimes setmanes", diuen.

Noticias relacionadas

contador