luis pardo

La Cambra de Comerç Britànica a Espanya ha avançat algunes de les dades del seu VII Baròmetre sobre clima i perspectives de la inversió britànica a Espanya, desenvolupat conjuntament amb Analistes Financers Internacionals (Afi) i que l'entitat farà públic durant l'últim trimestre de l'any.

L'estudi ofereix la dada d'inversió britànica a Espanya el 2020, en un any durant el qual la pandèmia va reduir la inversió directa estrangera (IED) procedent de tot el món i amb destinació al nostre país. En concret, i excloent-ne les entitats de tinença de valors estrangers (ETVE), l'any passat el Regne Unit va invertir 2.660 milions d'euros a Espanya, una dada lleugerament per sota de la mitjana d'anys ordinaris, però que va representar el 13,6% de tota la IED destinada a Espanya.

Aquesta dada va convertir el Regne Unit en el tercer major inversor a Espanya: un esglaó per sota respecte a la classificació de 2019 i només per darrere dels Estats Units i de Suïssa, que va millorar la seva posició inversora de forma conjuntural al fil de l'adquisició de BME per part de SIX Group.

L'avançament del Baròmetre de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya inclou també la dada més recent de l'estoc d'inversió britànica a Espanya, corresponent a 2019 per la forma de càlcul d'aquest indicador. El 2019, el Regne Unit es va situar com el segon país amb una major inversió instal·lada a Espanya: en concret, 64.425 milions d'euros -un 7,8% més que l'any anterior i només per darrere de l'estoc dels Estats Units. A nivell de sectors, les telecomunicacions i l'energia concentren el major estoc britànic, de 12.650 i 6.265 milions d'euros, respectivament.

L'AVANÇ DE 2021

Durant el primer trimestre del 2021, i de nou excloent-ne les ETVE, la inversió directa del Regne Unit a Espanya va ascendir a 202 milions d'euros, "una xifra que reflecteix la materialització del Brexit el passat 1 de gener i els efectes subjacents de la pandèmia de la Covid-19", explica la Cambra de Comerç Britànica. No obstant això, el país es manté com un dels deu que més inverteix a Espanya, en una classificació que, entre gener i març, van encapçalar França, Alemanya i Xina.

Aquests 202 milions suposen, a més, el 6,6% del total de la IED rebuda per Espanya durant el primer trimestre, i ha tingut com a destinacions preferents als sectors de la construcció, la consultoria i el comerç majorista.

Per regions, la Comunitat de Madrid ha atret el 54,3% d'aquesta inversió (al voltant de 109 milions), Catalunya, l'11,8% (24 milions) i tanca el podi la Regió de Múrcia, amb un 10% del total i al voltant de 20 milions.

Per a Luis Pardo, president de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya i CEO de Sage Espanya i Portugal, "aquestes dades acrediten la fortalesa de la inversió britànica a Espanya en un exercici marcat per la materialització de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i encara pels efectes conjunturals de la pandèmia".

Noticias relacionadas

contador