• Actualment, el preu del metre quadrat se situa als 1.752 euros, segons les dades de Fotocasa
ep vivienda venta

Els madrilenys i els barcelonins tenen cada vegada més complicat comprar-se un pis. Els preus de l'habitatge no deixen de pujar, tant si és nova com de segona mà, i això està dificultant l'accés per a molts, que veuen com el lloguer tampoc és una opció a Madrid i Barcelona precisament per la mateixa raó, l'escalada de preus. Les últimes dades, sobre l'habitatge usat, revelen que tant a la capital com a la Ciutat Comtal els preus han augmentat més d'un 3% al primer trimestre de l'any.

A Madrid el preu de l'habitatge de segona mà va repuntar un 3,7% el primer trimestre, mentre que a les Canàries la pujada va ser del 3,3% i, a Catalunya, del 3,2%

En concret, entre gener i març Madrid es va situar al capdavant de les pujades registrades en fins a sis comunitats autònomes. El preu de l'habitatge de segona mà va repuntar un 3,7% al primer trimestre, mentre que a les Canàries la pujada registrada va ser del 3,3% i, a Catalunya, del 3,2%. Les altres regions que van registrar pujada van ser la Rioja (2,1%), Balears (1,3%) i Extremadura (0,3%). Així apareix recollit a l'Índex Immobiliari del portal Fotocasa, que afirma que, de mitjana, la pujada a tot Espanya va ser de l’1,1%. Una dada que contrasta amb l'aportada fa uns dies per altre portal immobiliari, Idealista, que assegurava que el preu de l'habitatge de segona mà es va incrementar un 2,2% durant aquest període.

Es tracta del sisè trimestre consecutiu de pujades que registra Fotocasa en el preu de l'habitatge de segona mà, que va començar a incrementar-se al tercer trimestre del 2016, quan va registrar una pujada del 0,9%, i des de llavors no ha parat d'augmentar-se. "El mercat residencial viu un dels seus millors moments dels darrers anys com a conseqüència de la consolidació del finançament i la recuperació econòmica", explica Beatriz Toribio, directora d'estudis de Fotocasa.

Aquesta experta assenyala que "la compra d'habitatge torna a despertar interès i això té un trasllat directe als preus, que segueix registrant pujades mensuals suaus, però constants". A més, Toribio remarca que, en termes interanuals, "els increments de preus de l'habitatge de segona mà ja són de dos dígits a les principals places del país". De fet, Fotocasa assenyala que interanualment, el preu ha estat incrementant durant 18 mesos i al març va pujar un 5,3%.

Per la seva banda, si s'analitza el preu mitjà de l'habitatge usat, País Basc (2.744€/m2), Madrid (2.501€/m2) i Catalunya (2.283€/m2) s'alcen amb els primers llocs en el rànquing de comunitats més cares per comprar un pis d'aquestes característiques, mentre que Castella-La Manxa (1.080€/m2), Extremadura (1.102€/m2) i Múrcia (1.149€/m2) són les regions amb els preus de l'habitatge de segona mà més assequibles. Al març, el preu mitjà del metre quadrat es va situar als 1.752 euros.

Cal recordar que el preu de l'habitatge a Espanya va arribar al seu màxim històric a l'abril del 2007, quan els pisos de segona mà van tocar els 2.952€/m2. Des de llavors ha acumulat un descens del 40,7%, i les comunitats que han experimentat una major caiguda des de màxims són La Rioja, amb un descens acumulat de -54,6%, Navarra (-54,3%), Castella-La Macha (-51,2%), Aragó (-50,9%) i Múrcia (-50%).

LES PUJADES DE MADRID I BARCELONA

Fotocasa també ha analitzat la variació per províncies. Així, on més ha pujat el preu de l'habitatge usat durant els tres primers mesos de l'any són Madrid (3,7%), Santa Creu de Tenerife i Barcelona, ​​on augmenta un 3,6%, Las Palmas (3,1%) i Girona (2,2%). De fet, si s'analitza l'evolució interanual, al març cinc de les 50 províncies analitzades el preu s'ha incrementat per sobre del 10%. Es tracta de les Balears (13,5%), Màlaga (12,9%), Barcelona (12%), Santa Cruz de Tenerife (10,8%) i Madrid (10,3%).

I per districtes, els de la capital i els de la Ciutat Comtal són els que han experimentat les pujades més importants durant el primer trimestre. A la ciutat de Madrid, els 21 districtes analitzats per Fotocasa reflecteixen un augment del preu, sent-ne el major el de Moncloa, amb una pujada del 9,3%. El segueix Tetuan, amb un increment del 8,6% i Puente de Vallecas, on els preus de l'habitatge usat han repuntat un 7,9% a l'inici de 2018. Per contra, Moratalaz és el districte amb el preu trimestral més baix (0,6%). Pel que fa als preus, al març de 2018, Salamanca és el districte madrileny més car (5.480€/m2), seguit de Chamberí (5.026€/m2), i Chamartín (4.850€/m2).

Per la seva banda, a la ciutat de Barcelona 8 dels 10 districtes analitzats van registrar pujades en el preu fins al març. El major ascens es va produir a Nou Barris, amb una pujada del 4,2%, seguit de la zona de Sant Andreu, també amb una pujada d'un 4,2%, i Sants-Montjuïc, amb un 2,8%. Pel que fa als preus, Sarrià-Sant Gervasi és el districte més car per adquirir-hi un habitatge de segona mà, en concret 5.538 €/m2, seguit de l'Eixample (5.152 €/m2) i Les Corts (5 .020 €/m2).

Noticias relacionadas

contador