• Aquest dimarts arrenca a la cambra alta el debat sobre les esmenes als comptes de Rajoy
ep andrea levy pp cataluna
EUROPA PRESS - Archivo

El PP ja ha confeccionat l'estratègia mitjançant la qual pretén no donar quarter al PSOE i als seus socis en la moció de censura. Els populars no descarten introduir les esmenes que considerin "oportunes" al text dels Pressupostos Generals de l'Estat, que es debatran aquest dimarts al Ple del Senat. El seu objectiu principal són les concessions al País Basc, després que Pedro Sánchez es comprometés a mantenir els Pressupostos del PP per aconseguir el suport del PNB en la seva arribada a la Moncloa.

"Farem la nostra tasca parlamentària. Tenint majoria absoluta al Senat, el Grup Popular introduirà aquelles esmenes que cregui millor en el text", ha declarat la vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, en declaracions als periodistes a la seu del PP. En la mateixa línia, ha afegit que duran a terme aquelles esmenes que creguin "oportunes", perquè, en les seves paraules, el PP és un partit "seriós, responsable i compromès amb el futur d'Espanya".

Preguntada per si el PP esmenarà acords pressupostaris pactats amb el PNB, partit el vot del qual va permetre divendres passat que prosperés la moció de censura contra Mariano Rajoy, Levy ha ressaltat "al Senat el nostre grup té majoria absoluta, pot introduir les esmenes que consideri oportunes".

Explica 'El Mundo' que diversos senadors del PP, segons confirmen diverses fonts del partit, estan reclamant a la direcció del grup parlamentari a la Cambra Alta que es tombin els 540 milions de beneficis que els Pressupostos preveuen per al País Basc. Relata el mitjà el profund ressentiment que ha calat entre els senadors del grup popular, que consideren l'actuació del PNB com una "traïció" pel qual es plantejarà retirar aquesta partida i destinar-la, per exemple, a les pensions. La majoria del PP al Senat els dona total llibertat de maniobra.

Levy, per la seva banda, ha destacat que els responsables d'haver signat la moció de censura "també seran responsables" d'assumir les conseqüències que la política de Sánchez comporti a partir d'ara. El Ple del Senat afronta aquest dimarts el debat dels vetos als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2018 presentats per Units Podem, ERC, PDeCAT, Compromís i Bildu. La dirigent popular ha fet èmfasi que el PP fer una oposició "seriosa, responsable i activa" al nou Govern de Pedro Sánchez.

L'oposició dels populars, en paraules de Levy, serà "ferma" en la defensa del marc constitucional davant el desafiament independentista, que "segueix de la mà de Puigdemont". "Farem una oposició que serà el referent dels espanyols en el marc de centre dreta", ha precisat.

Així mateix, Levy ha destacat que estaran pendents que es respectin les mesures "beneficioses" de la recuperació econòmica, així com el marc de legalitat davant el desafiament independentista. "Sánchez es troba a la Moncloa amb una situació econòmica molt millor que la que va trobar el PP quan va arribar", ha dit.

ACTITUD DE SÁNCHEZ A CATALUNYA

D'altra banda, ha criticat que el PSOE vulgui retirar la fiscalització dels comptes públics de Catalunya, que va aprovar el PP "perquè ni un euro anés a parar al desafiament independentista".

"Ens preocupa que formi part del pacte ocult el fet que vulguin treure aquest control dels comptes públics, com ja havia anunciat el PSOE", ha comentat Levy, que ha assegurat que aquesta mesura "serviria perquè els independentistes facin servir de nou els comptes públics".

Així mateix, Levy ha preguntat quins són els riscos que Quim Torra li demana a Pedro Sánchez que assumeixi. "Volem saber quins són aquests riscos i si formen part del pacte ocult. La constitució que ahir prometia Sánchez és la que trepitgen els seus socis a Catalunya", ha dit.

La Popular espera que Pedro Sánchez "es comprometi" a fer respectar la legalitat constitucional a Catalunya, "per sobre del canvi polític pel qual ha arribat a la Moncloa".

A més, Levy ha criticat que "aquells que han fet pujar" Sánchez a la Moncloa hagin penjat una pancarta independentista a la seu de la Generalitat. Així, ha subratllat que el Govern de la Generalitat "invisibilitza" la majoria de catalans que no se senten independentistes.

Segons la vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, els independentistes "no poden apropiar-se de les institucions de tots". "El president de la Generalitat ha de despenjar immediatament aquesta pancarta independentista i si no, li demanem a Pedro Sánchez que truqui al seu soci perquè la tregui", ha comentat.

Respecte a la moció de censura presentada a l'Ajuntament de Badalona, ​​ha dit que el PP presenta una moció sabent "molt bé" qui són els seus companys i no amb aquells que "volen la voladura de l'estat" i la "crispació i confrontació política". "Nosaltres sobre els que trepitgen la Constitució no creiem que haguem de recolzar-nos mai", ha declarat.

Finalment, Levy ha apuntat que el PP es posiciona en contra de la "imposició lingüística" que està duent a terme el Govern de Navarra. "No a la imposició de l'euskera. Navarra té els seus propis símbols i s'han de respectar per sobre de qualsevol altra imposició que té a veure amb una voluntat nacionalista", ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador