la-dette-mondiale-atteint-324-du-pib-de-la-planete

El PIB mundial augmentarà un 3,9% durant el 2018 i 2019, a causa del creixement dels mercats emergents, que es manté "sòlid" en un 5,3%, i malgrat la "lleugera alentiment" de l'expansió del PIB xinès, segons les previsions de Deutsche Bank.

No obstant això, el major banc d'Alemanya ha ressaltat que, dins d'aquesta tendència positiva, cal esperar una "lleu desacceleració" en el creixement, tant als Estats Units (del 2,7% el 2018 al 2,4% el 2019), com a la zona euro (del 2,2% a l’1,9%) i al Japó (de l'1,5% a l'1%).

El banc més gran d'Alemanya apunta que cal esperar una "lleu desacceleració"

Segons l'entitat, tot i que aquestes taxes són "moderades" en termes històrics, no sembla que cap mercat desenvolupat estigui enfrontant-se a una recessió. No obstant això, la dinàmica de creixement podria ser cada vegada més "divergent" entre les regions.

ASPECTES "CLAU" PER AL CREIXEMENT GLOBAL

Deutsche Bank ha ressaltat tres aspectes "clau" als quals s'enfrontarà el creixement global. El primer d'ells fa referència al mercat laboral nord-americà, el qual ha remarcat que tot i mantenir-se en "plena ocupació", el que podria suposar a primera vista un risc a mitjà termini per mantenir aquest ritme, l'escenari base és que qualsevol acceleració futura dels costos laborals sigui "moderada".

Segons aquesta previsió, uns majors nivells d'ocupació no implicarien necessàriament repunts en la inflació. Així, el director de Gestió Discrecional de Deutsche Bank, Álvaro Soldevilla, ha defensat que aquestes perspectives no haurien de suposar una "trava" per mantenir el creixement econòmic, que es manté "fort" i està recolzat per unes condicions "favorables", un paquet d'estímuls fiscals i un entorn financer "sòlid". "Una prova que la tendència podria mantenir-se és que el període actual d'expansió econòmica es convertirà a l'estiu de 2019 en el més llarg de la història", ha apuntat.

Un altre dels punts de mira de Deutsche Bank ha estat el dinamisme de l'euro. Segons l'entitat, el clima polític i el "fred" dels primers mesos de l'any han debilitat l'activitat econòmica a la zona euro, de manera que el dinamisme econòmic es manté, però amb temors per les tensions comercials amb els Estats Units.

D'aquesta manera, tot i que les enquestes anticipen un increment de la inversió i una evolució del mercat laboral "favorable", les tensions amb els Estats Units podrien suposar que la contribució del sector exterior al creixement comenci a disminuir. "La confiança també podria disminuir per un potencial conflicte entre el govern italià i la Unió Europea, que podria tornar a revifar la crisi de l'euro", ha recalcat Soldevilla.

D'altra banda, segons Deutsche Bank, l'evolució de l'economia alemanya seguirà sent "sòlida", però es mantindrà per sota dels nivells assolits el 2017. Mentrestant, el creixement de França superarà al d'Alemanya el 2019, principalment gràcies a les inversions.

El tercer aspecte "clau" que destaca l'entitat ha estat el creixement econòmic "moderat" al Japó i la Xina. Pel que fa al primer país, el banc preveu la seva recuperació per la resta de 2018, especialment a causa d'un creixement del consum, però assenyala que les condicions del mercat laboral seguiran "tenses".

A la Xina, el banc alemany preveu que el consum intern seguirà sent el principal motor de l'activitat i assegurarà que el creixement del PIB només es desacceleri lleument el 2018 i 2019. D'altra banda, la reducció de l'endeutament i la regulació alleujaran alguns problemes de deute i financers, si bé, altres romandran.

Noticias relacionadas

contador