ep banderaeeuu
EUROPA PRESS

L'economia nord-americana va créixer un 2,9% el 2018, per sobre del 2,2% de l'any anterior. Això, malgrat que el Producte Interior Brut (PIB) es va desaccelerar durant el quart trimestre fins al 2,6%, en comparació amb el 3% del trimestre anterior, segons les dades publicades aquest dijous. Malgrat el descens, l'economia creix al ritme més fort durant aquest període des de 2015.

Aquest alentiment va impedir que el creixement dels EUA arribés al 3% anual per primera vegada des de 2005, l'objectiu del govern de Donald Trump, després que durant el tercer trimestre, el PIB se situés al 3,4% i al 4,2% durant el segon. A més, el tancament parcial del govern, que va començar poc abans de Nadal, pot haver estat suficient per evitar que l'economia arribi al 3%.

Un mercat immobiliari en crisi i un major dèficit comercial van suavitzar l'economia durant els últims tres mesos de 2018 després d'un torrent de creixement a la primavera i l'estiu passat. No obstant això, i malgrat l'augment dels vents en contra, els consumidors i les empreses segueixen mostrant capacitat de recuperació.

Un mercat immobiliari en crisi i un major dèficit comercial van suavitzar l'economia durant els últims tres mesos de 2018

La despesa dels consumidors va augmentar fins al 2,8% durant el quart trimestre. Les llars no van gastar tant com ho van fer durant els dos trimestres anteriors, però va ser més que suficient per mantenir l'economia en un lloc estable. La inversió de les empreses, per la seva banda, va ser molt més forta del que s'esperava.

Per contra, el mercat de l'habitatge va tornar a ser feble, tal com s'esperava. La inversió en nova construcció va caure un 3,5% i va marcar la quarta caiguda consecutiva.

Una altra gran càrrega per l'economia va ser un dèficit comercial més gran. Les importacions van pujar un 2,7% per superar un augment de l’1,6% en les exportacions. Els exportadors nord-americans es van veure obstaculitzats pels aranzels, una economia mundial més feble i un dòlar més fort.

Noticias relacionadas

contador