• Aquest creixement és el més feble des del primer trimestre de 2014
  • La menor pujada es deu principalment al fet que la despesa de consumidors només es va elevar un 0,3%
brokershockpeque

El PIB dels EUA va augmentar durant el primer trimestre de l'any un 0,7%. Aquest creixement és més baix del que esperaven els analistes que pronosticaven que l'economia nord-americana pujaria un 1,2% fins al mes de març d'aquest any. Aquest creixement és el més feble des del primer trimestre del 2014. La menor pujada es deu principalment al fet que el consum només es va elevar un 0,3%.

El creixement del 0,7% representa un fort descens des del 2,1% del quart trimestre del 2016. El consum és el que ha llastat l'economia dels EUA, ja que ha pujat només un 0,3%, en comparació amb l'increment del 3,5% que va registrar l'anterior trimestre. Cal recordar que la despesa dels consumidors representa dos terços de l'activitat econòmica del país i aquest lleu augment és la pitjor dada des de finals de 2009.

Els analistes culpen en part l'hivern inusualment càlid, el que significa menys despesa en factures de serveis públics. Els economistes creuen que la desacceleració serà temporal. Es preveu que el creixement del PIB es recuperarà a 3% o més durant el trimestre actual.

Els béns duradors presenten un retrocés de 2,5% que xoca molt amb l'increment de l'11,4% de l'últim trimestre de l'any passat. Les vendes finals augmenten des del creixement de l'1,1% de l'any passat fins a la xifra de l'increment de l'1,6% d'aquest any, per sobre del 1,3% esperat.

La dada de creixement econòmic durant els primers mesos del Govern del president Donald Trump va estar per sota dels pronòstics i suposa una marcada alentiment respecte a l'avanç del PIB del 2,1% durant l'últim trimestre de 2016.

El càlcul d'avui és el primer dels tres que publica el Departament de Comerç dels EUA sobre l'evolució trimestral del PIB. La dada de creixement de l'1,6% del PIB l'any passat va ser el pitjor des de 2011 i va seguir increments del 2,4% i 2,6% obtinguts el 2014 i 2015, respectivament. Fa onze anys consecutius que els Estats Units té creixements anuals del PIB inferiors al 3%.

Trump ha promès que l'economia del país tornarà a créixer de manera sostinguda entre el 3% i el 4% anual sota el seu mandat, que va començar el passat 20 de gener, gràcies a un impuls de la inversió en infraestructures i un pla fiscal que reduirà els impostos.

Noticias relacionadas

contador