dl finance cash pounds sterling money finance coins coin banknote
Sharecast / Pixabay

L'economia del Regne Unit torna a créixer. Després de registrar una contracció del 0,3% al mes de març, l'Oficina Nacional d'Estadística britànica (ONS, per les sigles en anglès) ha confirmat aquest dimecres que el Producte Interior Brut (PIB) va augmentar un 0,2% l'abril, en línia amb el que esperava el consens.

En termes generals, el PIB va créixer un 0,1% durant els tres mesos anteriors a l'abril, ha detallat l'ONS, que ha explicat que el sector serveis va ser el que més va contribuir al creixement del PIB mensual el quart mes de l'any, amb una expansió del 0,3%. En concret, la producció dels serveis orientats al consumidor va créixer l'1,0% l'abril, després d'una caiguda del 0,8% el març.

Tot i això, el sector de la producció es va contreure un 0,3% l'abril, després d'un creixement del 0,7% el mes anterior, mentre que el sector de la construcció es va contreure un 0,6%, després de registrar un repunt del 0,2% el març.

En termes interanuals, el PIB va créixer un 0,5% l'abril respecte al mateix mes del 2022.

Darren Morgan, director de producció i anàlisi d'estadístiques econòmiques de l'ONS, ha dit que el PIB "es va recuperar" l'abril "després d'un mes de març fluix". Segons ha explicat, "els bars i els pubs van tenir un mes d'abril comparativament fort, mentre que les vendes de cotxes van repuntar i l'educació es va recuperar parcialment de l'efecte de les vagues del mes anterior".

També ha detallat que "aquestes xifres es van veure parcialment compensades per les caigudes en sanitat, que es va veure afectada per les vagues de metges en formació, juntament amb les caigudes a la fabricació d'ordinadors i la indústria farmacèutica, sovint erràtica". I els constructors d'habitatges i els agents immobiliaris “també van tenir un mal mes”.

Després de conèixer les dades, el canceller britànic Jeremy Hunt ha afirmat que des del Govern "estem fent créixer l'economia, i l'FMI (Fons Monetari Internacional) diu que a partir del 2025 creixerem més ràpid que Alemanya, França i Itàlia". Tot i això, ha apuntat que "un creixement alt necessita una inflació baixa, així que hem de mantenir-nos implacables amb el nostre pla de reduir a la meitat la taxa aquest any per protegir els pressupostos familiars".

PIB SENSE CANVIS

Per part seva, els analistes de Pantheon Macroeconomics han comentat, després de les dades del PIB, que l'economia britànica "segueix oscil·lant al voltant d'una tendència pràcticament plana, malgrat la millora recent en molts indicadors d'enquestes sobre l'activitat empresarial". Per això, "de cara al futur seguim esperant que el PIB al segon trimestre en conjunt es mantingui sense canvis respecte al primer trimestre", apunten.

"En la nostra opinió, el període de més risc de recessió va ser a finals del 2022 i principis del 2023; una recuperació lenta, però constant hauria de sorgir a la segona meitat d'aquest any", conclouen aquests experts.

Charllie White Thomson, director executiu de Saxo UK, ha definit com a "miserable" el creixement del Regne Unit i ha recordat que el país "segueix tenint un exercici inferior al de les seves contraparts clau". També ha dit que el país està "en una zona de perill econòmic" perquè la inflació continua sent "l'enemic públic número u" contra el qual lluita el govern britànic, encara que creu que no tots els esforços s'hi poden centrar només.

"El dilema al qual s'enfronta el Regne Unit és més que vèncer l'enemic públic número u (la inflació), es tracta de vèncer el cicle d'impostos alts i baix creixement i els amants de l'statu quo o del declivi controlat", ha comentat.

Per contra, Naeem Aslam, cap d'inversions a Zaye Capital Markets, ha incidit que les dades mostren que "l'economia del Regne Unit és resistent, i és poc probable que es produeixi l'escenari ombrívol i fatal de què s'ha parlat molt". Segons la seva opinió, "la conclusió és que el PIB ha portat una mica d'esperança per a l'economia del Regne Unit, però alhora, les probabilitats que el BoE augmenti encara més els tipus d'interès a la propera reunió són més altes".

Noticias relacionadas

contador