l-espagne-vers-une-croissance-de-2-9-en-2016

L'economia espanyola va tornar a créixer un 0,7% en el primer trimestre de l'any, al mateix ritme que en els dos trimestres anteriors, gràcies al consum i a la inversió, mentre que la taxa interanual es va situar al 3%, una desena menys que en el trimestre anterior, segons la Comptabilitat Nacional Trimestral publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquesta taxa del 3% és una desena superior a la inicialment estimada per Estadística al final del mes passat (2,9%). Sí ha coincidit, per contra, la dada trimestral que va avançar l'INE, del 0,7%. Amb el repunt interanual del 3%, l'economia espanyola acumula disset trimestres consecutius de taxes interanuals positives, mentre que amb l'avanç trimestral del 0,7% s'acumulen divuit trimestres consecutius d'alces.

La demanda nacional va aportar 2,8 punts al creixement del PIB interanual en el primer trimestre, quatre desenes menys que en el trimestre anterior, mentre que la demanda externa va contribuir amb dues desenes, en contrast amb la desena que va restar en el trimestre anterior.

EL CONSUM I LA INVERSIÓ ACCELEREN EL SEU CREIXEMENT TRIMESTRAL

Segons les dades de l'INE, el consum de les llars va accelerar una desena el seu creixement trimestral entre el gener i el març, des del 0,6% al 0,7%, igual que la despesa pública, que va ampliar una desena el seu avanç, des del 0,4% al 0,5%.

Per la seva banda, la despesa en consum de les institucions sense finalitats de lucre va accelerar el seu creixement trimestral en 1,4 punts, des del 0,5% del quart trimestre del 2017 al 1,9% en el primer del 2018. La inversió també va créixer una desena més que en el trimestre anterior, un 0,8%, gràcies a la inversió en construcció, que va accelerar 1,4 punts el seu ritme de creixement, des de l'1% al 2,4%. Per contra, entre el gener i el març es va reduir la inversió en béns d'equip en un 1,6%, la seva primera taxa negativa des del quart trimestre del 2016.

Entre el gener i el març, tant les exportacions com les importacions van créixer a un ritme del 1,3%, i va millorar un punt i en 1,3 punts la dada del trimestre anterior, respectivament. L'ocupació va augmentar en el primer trimestre a un ritme interanual del 2,6%, tres desenes menys que en el trimestre anterior, la qual cosa suposa la creació de 466.000 ocupacions equivalents a temps complet en un any.

Noticias relacionadas

contador