yacimiento petroleo mexico

Els preus del cru perden part de l'avantatge guanyat la setmana passada gràcies al missatge dovish llançat pel Banc Central Europeu (BCE), que s'ha mostrat obert a noves mesures d'estímul. El barril de Brent pateix una «recollida de beneficis» després de les pujades recents i davant la preocupació constant per l'excés d'oferta. Veneçuela ha sol·licitat una reunió extraordinària de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), una petició que no ha secundat cap altre soci.

Cap a les 16.10 hores, el Brent perd un 2,2%, fins a 31,15 dòlars, mentre que el West Texas cau un 3,1%, fins a 31,18 dòlars el barril.

Aquest dilluns ha transcendit que Veneçuela no ha trobat suports en la seva enèsima petició d'una reunió extraordinària en què es debati una estratègia que serveixi per frenar les fortes caigudes del cru, segons informa el diari veneçolà El Nacional. El governador d'Indonèsia per a l'OPEP, Widhyawan Prawiraatmdja, ha assegurat que ningú de l'organització no ha donat suport a aquesta idea.

El ministre de Petroli de l'Iran, Bijan Zanganeh, va assegurar aquest cap de setmana que no secundava la convocatòria d'una reunió extraordinària perquè no hi ha consens per prendre una decisió que impulsi els preus, per la qual cosa la trobada només serviria per tornar a llançar al mercat el missatge de manca de consens a l'OPEP i provocar nous descensos en els preus. No obstant això, Zanganeh creu que cal prendre mesures davant l'escenari de baixos preus de la matèria primera.

CAIGUDA DESPRÉS DEL REBOT

Cal recordar que la setmana passada els preus del petroli van caure fins a 27 dòlars per barril, però es van recuperar fins a 32 dòlars després que el BCE donés a entendre que estaria disposat a aplicar una flexibilització monetària de més envergadura en la seva reunió del mes de març, si fos necessari. D'altra banda, alguns experts assenyalen que el Banc del Japó podria augmentar el seu programa de compra d'actius en la seva reunió de finals de gener.

No obstant això, analistes consultats per MarketWatch destaquen que «la ratxa positiva és probable que s’acabi aviat, perquè el problema d'una sobreoferta mundial creixent enmig de la desacceleració de la demanda es manté sense canvis».

«Les plataformes petrolieres dels Estats Units s'han tornat més eficients, per la qual cosa un nombre menor de plataformes petrolieres actives no significa necessàriament una producció més baixa», ha subratllat un expert en aquest mercat. En aquest sentit, la producció de cru de l'Iraq va arribar a 4,13 milions de barrils per dia, un nou rècord.

Els preus mundials del petroli han patit un atac continuat durant gairebé dos anys, alhora que els inventaris de cru han crescut a un ritme més ràpid que la demanda. Mentrestant, s'espera que el retorn imminent al mercat del petroli iranià accentuï encara més el desequilibri entre l'oferta i la demanda.

Goldman Sachs, un dels primers bancs de predir que els preus del petroli podrien caure a 20 dòlars el barril abans que es produís el canvi de tendència, assenyala que la pujada recent ha estat el resultat de «tant estrès financer i operatiu», i que la fase durant la qual el petroli se situarà en nivells d’entre 20 i 40 dòlars s’allargarà més enllà del primer semestre del 2016.

contador