ep oficinaempleo paro parados
EUROPA PRESS

El nou subsidi per a aturats majors de 52 anys entra en vigor aquest dimecres 13 de març, després de publicar ahir al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el decret llei que el regula. No obstant això, l'augment de la cotització des del 100% al 125% de la base mínima entrarà en vigor el proper 1 d'abril.

El decret llei, aprovat divendres passat pel Consell de Ministres, rebaixa l'edat d'accés a aquest subsidi des dels 55 anys actuals fins als 52 anys, suprimeix el requisit de tenir complerts els 52 anys en el moment del fet causant i elimina els percentatges aplicables a la quantia del subsidi quan el beneficiari prové d'un treball a temps parcial.

Així mateix, segons la norma, el subsidi, consistent en un ajut mensual de 430 euros, eleva la seva durada màxima, ja que podrà percebre fins al compliment de l'edat ordinària de jubilació, enfront de la regulació anterior, que obligava a deixar de cobrar-ho en el moment en què es pogués accedir a qualsevol modalitat contributiva de jubilació, donar lloc així a jubilacions anticipades forçoses.

El subsidi, consistent en un ajut mensual de 430 euros, eleva la seva durada màxima fins a l'edat de jubilació

Alhora, la nova regulació elimina la consideració de les rendes de la unitat familiar per a l'accés al subsidi i incrementa la cotització per jubilació durant la seva percepció del 100% al 125% de la base mínima de cotització vigent en cada moment.

El Govern calcula que les modificacions introduïdes en el subsidi beneficiaran a gairebé 380.000 persones (114.000 que podran ara accedir-hi, 265.465 que veuran millorades les seves cotitzacions i 12.000 persones que actualment cobren el subsidi de manera parcial i passaran a percebre a temps complet). El cost estimat d'aquesta reforma del subsidi és d'uns 348 milions d'euros.

BONIFICACIONS A ATURATS DE LLARGA DURADA, DES DE L'1 D'ABRIL

Per la seva banda, les bonificacions a aturats de llarga durada i a la conversió de contractes eventuals de treballadors agraris en contractes indefinits o fixos-discontinus contemplades en el decret llei entraran en vigor el proper 1 d'abril.

En el cas dels aturats de llarga durada, es bonificarà la cotització empresarial amb 1.300 euros anuals durant tres anys a les empreses que contractin indefinidament persones desocupades inscrites al SEPE almenys 12 mesos durant els 18 mesos anteriors a la contractació.

La bonificació serà de 1.500 euros anuals si la contractada és una dona. Amb aquest "plus" per a les dones es busca pal·liar la bretxa laboral, ja que del total d'1,32 milions d'aturats de llarga durada, el 64% són dones.

L'altra bonificació continguda en el decret llei va dirigida a aquelles empreses que transformin, abans de l'1 de gener de 2020, els contractes de durada temporal subscrits amb treballadors per compte aliè del sistema especial agrari en contractes de durada indefinida, incloent-hi els fixos-discontinus. La quantia d'aquesta bonificació, que durarà dos anys, serà de 480 euros l'any per la conversió dels contractes de treballadors enquadrats al grup 1 que tinguin una base mensual de cotització inferior als 1.800 euros. En el cas de les dones, la bonificació serà de 640 euros anuals.

També entrarà en vigor l'1 d'abril la millora de les prestacions familiars de la Seguretat Social i de la protecció social al sector marítim-pesquer previstes en el decret.

Noticias relacionadas

contador