ep un trabajador en la planta de general motors en faixfax estados unidos
GENERAL MOTORS - Archivo

El mercat laboral dels Estats Units accelera amb la creació de 303.000 llocs de treball durant el mes de març, segons ha publicat aquest divendres l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada s'ha situat per sobre de les 270.000 ocupacions del febrer (revisades a la baixa des de les 275.000), i de la previsió de consens, que n'anticipava 200.000.

La taxa d'atur, per la seva banda, ha caigut fins al 3,8%, des del 3,9% anterior, i segueix a l'estret rang d'entre el 3,7% i el 3,9% pel qual transita des de agost de 2023. Per la seva banda, el nombre de desocupats s'ha reduït lleugerament, fins a 6,4 milions.

Al març, la taxa de participació de la força laboral ha estat del 62,7%, i la relació ocupació-població gairebé no ha canviat situant-se en el 60,3%.

Així mateix, els guanys de mitjana per hora han pujat un 0,3% al març, en línia amb les previsions, i un 4,1% més respecte a l'any anterior, per sota de l'augment del 4,3% del febrer.

Durant el tercer mes de l'any, s'han registrat augments d'ocupació al sector de la salut, al Govern i a la construcció.

L'atenció sanitària va afegir 72.000 llocs de treball al març, per sobre de l'augment mensual mitjana de 60.000 registrat als 12 mesos anteriors, i la contractació va estar liderada pels ambulatoris (+28.000), els hospitals (+27.000) i els centres d'atenció residencial i d'infermeria (+18.000).

Per la seva banda, l'ocupació al Govern va augmentar en 71.000 persones, gràcies a l'impuls del Govern local (+49.000) i el Govern federal (+9.000), mentre que la construcció va afegir 39.000 nòmines al març, xifra que suposa gairebé duplica la mitjana mensual del darrer any.

Al març, l'ocupació amb prou feines va variar en el comerç minorista (+18.000), ja que el guany laboral dels minoristes de mercaderies (+20.000) es va veure parcialment compensat per la pèrdua de llocs de treball en materials de construcció i distribuïdors d'equips i subministraments de jardineria (-10.000) i en recanvis, accessoris i pneumàtics per a automòbils minoristes (-3.000).

Els analistes d'eToro asseguren que "aquest informe pot fer poc per alleujar la preocupació dels inversors que la Reserva Federal segueixi endarrerint les retallades de tipus".

"Les vendes del mercat de dijous es van veure accelerades pels comentaris de la Reserva Federal sobre la possibilitat d'un entorn de tipus d'interès 'més alts durant més temps'. Tot i que un bon informe laboral és bo per a l'economia, no ajudarà a defensar la baixada dels tipus d'interès. Això podria alimentar més retrocés a curt termini, però és una cosa que tant els alcistes com els baixistes poden acceptar després d'un enorme repunt des dels mínims d'octubre”, afegeixen.

Per part seva, Mahmoud Alkudsi, analista sènior de mercat d'ADSS, assegura que a la companyia encara esperen "que la Reserva Federal redueixi les taxes tres vegades aquest any, però qualsevol sorpresa addicional a l'alça podria qüestionar aquest punt de vista".

"La pregunta continua sent quan es produirà la primera retallada, atès que les sòlides dades recents no han creat cap sentit d'urgència", afegeix.

Noticias relacionadas

contador