christine-lagarde-bce-decembre-2019

Fa uns dies la pujada de les borses malgrat l'avanç del coronavirus trobava explicació en què els inversors confiaven en la intervenció dels bancs centrals per a mitigar les conseqüències econòmiques de l'epidèmia. Ara la sensació és ben diferent: el mercat comença a témer que les mesures que puguin adoptar el Banc Central Europeu (BCE) o la Reserva Federal estatunidenca (Fed) no siguin suficients com a antídot contra el brot, que cada vegada s'estén a més països.

Les sensacions dels analistes són molt diferents de les de fa una setmana. Tan diferents, que ara alerten que la relaxació dels bancs centrals, si arriba, ja sigui en forma de retallades de tipus o d'una major liquiditat, podria no servir per res. "Els inversors s'han adonat que, malgrat els superpoders que han mostrat els bancs centrals durant els últims onze anys, ni tan sols ells no poden mitigar els efectes globals d'un virus que continua escampant-se per tot el món", explica Michael Hewson, expert de CMC Markets.

I no és l'únic que s'ha pronunciat en aquests termes. A Rabobank, per exemple, apunten que els bancs centrals "tornaran a reaccionar davant d'aquesta commoció del sistema mundial, com ho van fer al 2008-09", encara que no n'hi ha cap que pugui "mitigar la transmissibilitat (d'un virus) amb liquiditat (diners fàcils)". I és que, diuen els analistes de la signatura holandesa, "si no hi ha treballadors, ni peces, ni demanda, per a què serveixen els diners fàcils?".

Es refereixen al fet que és possible que es tanquin fronteres, s'imposin restriccions al moviment i es decretin quarantenes, la qual cosa afectaria el consum. I si no hi ha consum, no servirà per res que el BCE o la Fed relaxin les seves polítiques.

"A diferència d'ocasions anteriors, corregir els efectes del virus està fora de l'abast dels bancs centrals", remarca Hewson, que afirma que fa uns anys "els bancs centrals tenien la capacitat de fer front a una crisi econòmica amb tipus d'interès més baixos i préstecs barats", però la situació actual "és completament diferent, en el sentit que res d'això no ajuda gaire si els consumidors es queden a casa o es troben en quarantena".

L'analista de CMC Markets creu que, malgrat tot, el BCE i la Fed podrien apostar per retallar els tipus o per aplicar qualsevol mesura en un intent per mitigar els danys potencials que puguin produir la propagació del virus, encara que "la qüestió és si serà suficient per frenar l'afebliment dels mercats de valors".

Però resposta n'hi ha d'haver, diu Chris Beauchamp, expert d'IG, que opina que després que els bancs centrals d'Àsia hagin actuat per fer front al coronavirus, ara l'atenció es dirigeix al BCE i a la Reserva Federal. "És evident que l'impacte econòmic no es pot mitigar només des de la Xina, i que es necessitaran estímuls tant monetaris com fiscals per ajudar les economies a recuperar-se'n", remarca.

Idea amb la qual coincideix Keith Mullin, de Scope Insights, que assenyala que l'atenció se centrarà en els presidents dels dos bancs centrals, Christine Lagarde i Jerome Powell, a la recerca de "qualsevol senyal d'una major relaxació monetària" que tregui el mercat de la tendència actual. I és que "el joc d'endevinalles sobre els impactes econòmics comença a ser seriós".

NO ES PLANTEJA UNA RELAXACIÓ... DE MOMENT

El problema és que encara que els inversors esperin la intervenció del BCE i de la Fed, fins i tot encara que no serveixi per gaire, aquesta podria trigar a arribar, o fins i tot podria no arribar a produir-se. Segons recull Reuters, els mercats monetaris de la zona euro cotitzen ara al màxim que el Banc Central Europeu retallarà els tipus d'interès a la seva reunió del mes de desembre, encara que també s'ha elevat significativament la probabilitat que la baixada arribi abans, a la reunió de juliol (ha passat del 50% registrat el dilluns al 70%).

La propagació del coronavirus fos de la Xina ha augmentat les expectatives d'un estímul, però els plans del BCE no passen, de moment, per una major relaxació monetària. Segons el cap del banc central irlandès, Gabriel Makhlouf, "encara és massa aviat" per avaluar si cal respondre a l'epidèmia amb alguna mena de política concreta, fins i tot si l'epidèmia representa un risc per al creixement. "No estic segur que haguem d'afanyar-nos a actuar", ha assegurat.

I a la Fed el sentiment és similar. Ja s'han deixat sentir algunes veus que apunten que un retall de tipus en aquest moment seria la medicina equivocada, perquè tindria un efecte limitat sobre qualsevol interrupció del comerç causada pel virus, i no faria res per alleujar els altres símptomes. Richard Clarida, vicepresident de la Reserva Federal, ha remarcat que encara és aviat per discutir si el brot portarà a una relaxació de la política monetària. "Encara és massa aviat per especular sobre l'abast i la persistència d'aquests efectes, o si conduiran a un canvi material a les perspectives", ha dit, segons Marketwatch.

Per part seva, la Presidenta de la Reserva Federal de Cleveland, Loretta Mester, ha reconegut que el coronavirus és un risc, però no per això dóna suport a retallades addicionals dels tipus. Fins i tot el principal assessor econòmic de la Casa Blanca, Larry Kudlow, s'ha pronunciat sobre aquest tema, dient que l'economia dels EUA pot suportar la propagació del brot, per la qual cosa no espera que la Fed redueixi els tipus per a mitigar l'impacte econòmic del coronavirus.

La pròxima reunió de tipus de la Fed està prevista per al 17 i 18 de març, mentre que el BCE donarà a conèixer la seva postura una setmana abans, el 12 de març.

Noticias relacionadas

contador