ep la vicepresidenta tercera del gobierno y ministra para la transicion ecologica y el reto 20221102174204
Eduardo Parra - Europa Press

La reunió extraordinària de ministres d'Energia de la UE durant la qual s'havien d'aprovar noves mesures per pal·liar la crisi energètica ha finalitzat sense cap acord. Gran part dels Estats membres arribaven a la cita "enfadats" davant de la proposta de Brussel·les de topar el preu del gas i, en protesta per aquesta iniciativa, han frenat l'aprovació del mecanisme de solidaritat i l'acceleració de les energies renovables.

Els Vint-i-set s'han mostrat d'acord, en línies generals, amb aquests dos reglaments, però han decidit endarrerir la seva adopció final a una nova reunió extraordinària que se celebrarà, probablement, el 13 de desembre i supeditar-la a un acord polític sobre el “mecanisme de correcció del mercat", tal com l'anomena Brussel·les.

Precisament, ha estat aquest plantejament el que ha despertat la indignació dels governs comunitaris i, en un acte de “rebel·lia”, han bloquejat l'aprovació dels reglaments sobre les compres conjuntes i els permisos per accelerar les energies renovables.

Els ministres d'Energia de la UE han posat de manifest les diferències durant la reunió en relació amb el sostre de 275 euros el megawatt hora (MWh) que proposa Brussel·les per a les compres de gas. Un límit amb condicions i que s'activaria quan el preu dels futurs superi els 275 euros durant dues setmanes i que aquest sigui, almenys, 58 euros més alts que el preu de referència del gas natural liquat (GNL) durant 10 dies consecutius a aquestes dues setmanes ja esmentades.

Països com Espanya, Itàlia o Polònia, a favor de topar el preu del gas, ja havien mostrat el seu rebuig davant aquest mecanisme, el qual han titllat de "broma" o "presa de pèl". "Necessitem un límit al gas. La qüestió dels permisos per a les renovables i la solidaritat és molt important, però no per ara. Hem de discutir sobre el límit al gas ja", ha assenyalat Anna Moskwa, ministra d'Energia de Polònia.

En el mateix sentit s'ha manifestat el ministre de Transició Ecològica italià, Gilberto Pichetto Fratin, que també considera que totes les normes han de ser aprovades dins del mateix paquet. "Cal examinar conjuntament la proposta de la Comissió sobre el límit al gas i l'acord sobre els altres temes de solidaritat i transparència, tot en un únic paquet", ha indicat.

Alemanya i els Països Baixos tampoc no estan d'acord amb la proposta de Brussel·les, però per diferents raons, ja que creuen que un mecanisme corrector no només és innecessari, sinó que plantejaria riscos per al subministrament.

"La proposta que està sobre la taula sobre el mecanisme de correcció del mercat és deficient. Hi ha un gran risc que faci malbé la seguretat de subministrament energètic i també l'estabilitat dels mercats financers", ha afirmat Rob Jetten, ministre d'Energia holandès.

contador