• El Banc Popular de la Xina ha rebaixat les reserves dels bancs
yuan

El iuan ha accelerat el seu declivi davant el dòlar després de les informacions creuades que arriben des de Washington, fins a un mínim de sis mesos als 6,5416 iuans per dòlar, des d'on ha remuntat fins als 6,5240 iuans. No obstant això, els analistes es qüestionen que la caiguda sigui "mera coincidència" en un moment en què les tensions comercials s'intensifiquen.

El secretari del Tresor dels Estats Units, Steven Mnuchin, ha assenyalat aquest dilluns que les properes restriccions d'inversió del departament no seran específiques de la Xina, sinó que s'aplicaran "a tots els països que intenten robar la nostra tecnologia". No obstant això, aquesta afirmació va ser contradita per l'assessor de comerç i manufactura de la Casa Blanca, Peter Navarro, que va assegurar que qualsevol restricció d'inversió proposada per l'administració Trump es dirigiria a la Xina i no a altres països.

A la calor de la guerra comercial, en tan sols dues setmanes el iuan s'ha depreciat un 3% i ha passat de ser la moneda emergent que millor s'estava comportant en aquest 2018 a operar amb caigudes del 0,7% durant l'últim any. Aquesta "notable acceleració en la velocitat de la debilitat del renminbi durant els últims dies augmenta les especulacions que el Banc Popular de la Xina (PBoC) podria estar afeblint el iuan per compensar algunes de les preocupacions sobre com la economia xinesa podria veure afectada si s’esclata una guerra comercial", assenyala Jameel Ahmad, analista d’FXTM.

De fet, les vendes també han arrossegat la moneda després de conèixer que el banc central ha reduït els requisits de reserves d'alguns bancs per impulsar els préstecs. De fet ha alliberat 108.000 milions en liquiditat, en part per estimular els préstecs a les empreses més petites.

Si bé, sembla ser una coincidència que l'impuls en el iuan xinès hagi empitjorat al mateix temps que les preocupacions sobre la guerra comercial s'han intensificat, "tampoc hem de descartar el fet que hi ha hagut un repunt ampli del dòlar", assenyala Ahmad. Per tant, és possible també que el "iuan s'hagi alineat per fi amb la resta de monedes". No obstant, no descarta que el recent exercici obeeixi a "una mesura deliberada de les autoritats".

Noticias relacionadas

contador