ep compra comprar alimentos ipc precios
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,3% a l'abril en relació al mes anterior i va retallar set dècimes la seva taxa interanual, fins al -0,7%, la qual cosa va portar a aquest indicador a entrar en taxes negatives per primera vegada des d'agost de 2016 i a la seva taxa més baixa des de juny d'aquest mateix any, segons ha confirmat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquest enfonsament de set dècimes, l'IPC interanual encadena tres mesos de reculades. L'organisme estadístic ha atribuït la disminució de la taxa interanual de l'IPC a l'abaratiment dels carburants i combustibles i de l'electricitat i el gasoil per a calefacció.

L'INE ha explicat que la declaració de l'estat d'alarma ha provocat una situació "inèdita" en la producció de l'IPC del mes d'abril, ja que és la primera vegada que una part considerable dels béns i serveis de consum no estan disponibles per a la seva adquisició o només ho estan a través de la web. A això cal afegir que la recollida dels preus s'ha hagut de realitzar íntegrament per mètodes telemàtics. Així, per al càlcul de l'IPC del mes d'abril s'han hagut d'estimar el 30% dels preus.

A causa de la situació de confinament per la Covid-19, l'INE ha elaborat dues agregacions especials en les quals es recull l'efecte sobre els preus dels béns i serveis que la majoria de les llars han continuat consumint en la situació actual.

ELS ALIMENTS FRESCOS S'ENCAREIXEN UN 2,6% RESPECTE A MARÇ

Els preus dels productes inclosos en el 'grup especial béns Covid-19', en el qual es figuren els productes d'alimentació, begudes, tabac, neteja de la llar, menjar per a animals i cura personal, augmenten un 1,1% a l'abril respecte al mes anterior.

Dins d'aquest grup, el preu dels aliments frescos van créixer un 2,6%, destacant els augments de llegums i hortalisses fresques, que van pujar un 10,4% respecte a març; el marisc fresc (+3,5%), el peix fresc (+2,7%) i les patates (+2,6%). El major descens el va notar la carn d'oví (-2,1%). El preu dels aliments envasats va pujar un 0,7% en taxa mensual, fonamentalment per la pujada de les pizzes (+3,6%), i les pastes alimentoses i els sucs de fruites (+2,5%).

Per part seva, els preus del 'grup especial serveis Covid-19', on hi figuren els serveis de lloguer d'habitatge i garatge, la distribució d'aigua, clavegueram, recollida d'escombraries, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasoil per a calefacció, telefonia, música i televisió en 'streaming', assegurances, comissions bancàries i serveis funeraris, van disminuir un 1,5% a l'abril respecte a març.

L'INE atribueix aquest descens a l'abaratiment del gasoil per a calefacció i l'electricitat, amb baixades del 18,1% i del 5,8%, respectivament.

Noticias relacionadas

contador