• La lliura es deprecia un 29% contra el ien el 2016
  • Setembre podria ser el punt d'inflexió per començar a veure un retrocés del valor del ien
japanese yen jpy

L'any 2016 està sent especialment agitat per al mercat de divises. Els tipus d'interès de les principals economies estan cada vegada més baixos, fins i tot negatius, i els bancs centrals estan maximitzant els seus esforços per aconseguir rellançar les seves economies. En aquesta batalla per la depreciació, el Japó és el que comparativament partia amb menor marge de maniobra i això s'ha traslladat a la seva divisa, que als primers vuit mesos de l'any és la que més es revaloritza de totes les monedes importants.

Entre gener i agost, el ien no ha parat d'apreciar-se contra les divises i és la lliura esterlina la que més cau amb respecte a la moneda japonesa, contra la que perd un 29%. El dòlar nord-americà és la segona que més perd, amb un 19%, i en quart lloc es troba l'euro, que es deprecia un 16%.

Amb el dòlar canviant-se en algunes fases d'agost a menys de 100 iens per primera vegada des del 2014, molts analistes suggereixen que la divisa japonesa girarà a partir d'aquest nivell. I si no ho fa voluntàriament, les autoritats japoneses intentaran forçar-la amb més actuacions que tenen com a objectiu fer-ho.

El Banc del Japó es torna a reunir el 20 de setembre i els inversors segueixen pendents de si el primer ministre, Shinzo Abe, afegirà més estímuls a la seva economia. De fet, el seu gabinet va aprovar, a principis d'agost, el desemborsament de 13,5 bilions de iens (132.000 milions de dòlars) en mesures fiscals com a part dels esforços per rellançar la seva economia. A més d'un augment de comtres d'EFTs a 6 bilions de iens (59.000 milions de dòlars), el doble del nivell actual.

Amb els tipus d'interès al -0,1%, el BoJ té poc marge de maniobra en aquest sentit, per aquest motiu els inversors segueixen pressionant perquè continuin els estímuls fiscals que alimentin a les borses.

També es manté la possibilitat de l'anomenat "helicòpter monetari", que ha anat guanyant pes a les últimes setmanes, mitjantçant la qual el banc central injectaria diners directament a l'economia real.

LES EXPORTACIONS DEL JAPÓ NO AIXEQUEN CAP

El sector exportador del Japó és qui més està sentint els efectes de l'apreciació del ien. Les vendes a l'exterior del 'drac' asiàtic porten deu mesos consecutius caient en taxa interanual i l'última dada presentada el juliol ha mostrat la contracció més gran des del 2009.

El sector automobilístic suposa el 21% de les exportacions totals del Japón i les accions dels seus tres principals exportadors no paren de caure. Toyota, Honda i Nissan perden un 17%, 18,5% i 23,5% respectivament a l'any 2016.

PENDENTS DELS ESTATS UNITS

D'altra banda, als EUA és cada vegada més gran el número de veus autoritzades que criden a l'augment dels tipus d'interès el setembre. L'últim John Williams, president de la Reserva Federal de San Francisco, dient que esperar massa temps podria ser perjudicial per a l'economia. A més, a la reunió d'aquesta setmana a Jackson Hole, les paraules de Janet Yellen, presidenta de la Fed, sobre l'evolució de l'economia nord-americana seran clau.

Setembre podria ser el punt d'inflexio per començar a veure un retrocés del valor del ien. Un augment dels tipus per part de la Reserva Federal faria molt més atractius els dipòsits en dòlars, apreciant-se així la divisa nord-americana. El següent en seguir els seus passos podria ser el BCE, els tipus d'interès en negatiu del qual estan llastrant de manera important els beneficis de la banca europea.

contador