ep la vicepresidentagobierno carmen calvo intervienela xvi jornada nacio 20181002095401
Eduardo Parra - Europa Press

Carmen Calvo, la ministra d'Igualtat d'Espanya, ha assegurat que estan disposats a tramitar per via urgent una llei perquè les dones tinguin més poder a les empreses. Calvo ha explicat que aquesta llei no serà de debat, sinó de fets i solucions. Creu que el poder de les dones a les empreses ha de ser normal en una societat democràtica.

La també vicepresidenta del Govern d'Espanya ha explicat que la Llei d'Igualtat Laboral, que ja està registrada al Congrés, no només lluitarà per tancar la bretxa salarial, sinó també per l'obligació legal que les dones ocupin llocs de rellevància. Segons indica Calvo, a Espanya hi ha una llei d'aquest tipus que "convida però no obliga" les empreses a exigir la presència femenina als llocs de poder i lideratge.

La ministra ha recordat que aquest dilluns l'estat de Califòrnia als EUA va prendre la decisió d'exigir per llei la presència de dones als llocs de direcció, "seguint l'estela d'alguns països europeus". En el cas d'Espanya, Calvo ha assenyalat que, un cop aprovada aquesta llei, es pretén donar un període transitori a les empreses perquè s'adaptin a aquesta obligació.

En general, aquesta proposició de Llei (que segons Calvo es començarà "aviat" a tramitar), està dirigida a "afrontar de manera global tots els problemes de discriminació laboral de les dones", com és l'accés al treball, la compatibilitat de la maternitat i l'ocupació o la coresponsabilitat de la vida personal i laboral, així com per resoldre el "problema" de la bretxa salarial.

"Això no pot ser un assumpte de debat, ha de ser-ho de fets i, per tant, de solucions normals en una societat democràtica"

"Això no pot ser un assumpte de debat, ha de ser-ho de fets i, per tant, de solucions normals en una societat democràtica on les dones treballadores necessitem que les respostes justes siguin eficients", ha dit.

Aquestes declaracions les ha fet durant la seva intervenció al Forbes Women Summit, el debat definitiu sobre lideratge femení durant el qual també han intervingut dones de primer nivell empresarial. Marieta del Rivero, consellera independent de Cellnex, ha assenyalat que creu en les quotes, però "no són suficients". Per això considera necessària l’educació des dels nivells més alts.

Una afirmació amb la qual ha coincidit Marieta Jiménez, consellera delegada de Merck Espanya, que ha assenyalat que abans no creia en aquestes quotes, però ha assegurat que ara sí que hi creu, perquè és conscient dels problemes a què s'enfronta la dona en la seva vida laboral.

Per la seva banda, Paloma Reial, directora general d'Espanya, ha explicat que durant aquest procés de canvi també han d'estar involucrats els homes i que les mesures de conciliació també els han de beneficiar a ells. "No cal posar-se límits, cal intentar arribar sempre a les metes", ha apuntat.

Al fòrum també ha participat Ignacio Sánchez Galán, president d'Iberdrola, que ha assegurat que creuen que els signes dels temps "són molt clars: donar la igualtat d'oportunitats a les dones i donar-los suport en tots els aspectes per desenvolupar la seva vida laboral i familiar en condicions d'igualtat és absolutament just".

Galán ha posat èmfasi en l'aposta d'Iberdrola per l'esport femení a través del patrocini de 16 federacions a les quals estan afiliades 20.000 esportistes. "Les noies que s'han dedicat a l'esport han estat sempre marginades", ha lamentat el president d'Iberdrola, Galán, que ha posat com a exemple la situació de la selecció espanyola femenina d'hoquei herba, que no tenia diners per anar a jugar el mundial a Holanda i van aconseguir acabar en tercera posició.

Sobre la posició de la dona al món de l'energia, ha admès que encara estan en minoria, però ha atribuït aquesta situació a l'escassetat d'enginyeres, per la qual cosa ha instat a les dones a estudiar aquest tipus de curses. Finalment, ha destacat algunes polítiques d'igualtat implantades en Iberdrola, com els 15 dies de festa abans de donar a llum, l'any d'excedència o que es garanteixi el lloc durant quatre anys a les dones que tenen un fill, tot això al costat de la implantació de la jornada intensiva.

Noticias relacionadas

contador