• Més de 8 milions d'espanyols tenen un pla de pensions
  • Amb un estalvi acumulat de 106.000 milions d'euros
ep rajoy intervienela conferencia-almuerzoforo abc
EUROPA PRESS

El Govern aprovarà aquest divendres un reial decret que permetrà a les persones que estalvien en plans i fons de pensions recuperar tot o part del que ha estalviat a partir dels 10 anys de l'aportació.

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha anunciat també que rebaixarà "molt sensiblement" les comissions que els estalviadors paguen a les entitats gestores. Rajoy ha destacat que la reforma intenta "incentivar l'estalvi, apel·la a la responsabilitat individual i dona més llibertat i més garanties a l'estalviador".

Tot i això, ha asseverat que a Espanya el sistema de pensions públic està garantit per l'Estat, en ser un dret "irrenunciable" dels espanyols, si bé ha insistit que cal seguir acordant entre totes les forces polítiques mesures per a les seves "estabilitat i millora".

En tot cas, considera que aquesta millora és compatible amb la iniciativa privada de l'estalvi, sobre el qual ha recordat que els plans de pensions privats existeixen a Espanya des de fa 30 anys i "complementen, no substitueixen, el model de pensions públiques".

"El Pacte de Toledo, en les seves recomanacions, anima a reforçar aquests sistemes complementaris d'estalvi", ha recordat Rajoy, que ha subratllat que a l'actualitat més de 8 milions de persones tenen un pla de pensions amb un estalvi acumulat de 106.000 milions d' euros.

Així, ha recordat que els espanyols dediquen menys que els ciutadans d'altres països avançats als plans i fons de pensions, en ocupar el lloc 21 en el rànquing de l'OCDE, per darrere de Portugal.

El president del Govern ha incidit en la necessitat de donar la "millor resposta" a problemes com l'envelliment i ha advocat perquè, ara que les coses "comencen a anar bé", és el moment de "tornar a ser previsors", per la qual cosa considera que des dels poders públics s'ha d'incentivar que l'estalvi pensi en el llarg termini. "Un estalvi amb un horitzó temporal prolongat, que serveixi com a complement de la pensió pública però també per a altres plans vitals", ha afegit.

Sense perjudici de la reforma que aprovarà demà el Govern, Rajoy ha recalcat que es tracta de "preservar" el sistema públic de pensions i que la Comissió del Pacte de Toledo treballa "intensament" per consensuar mesures.

A més, ha emfatitzat que hi ha "raons per a l'optimisme", perquè el 2017 per primera vegada en 9 anys els ingressos per quotes a la Seguretat Social van créixer més que la despesa en pensions, i el tancament de 2017 llançarà els ingressos per cotitzacions socials més elevats de la història.

Noticias relacionadas

contador