ep la ministrahacienda maria jesus montero ensenado
MARTA JARA/EUROPA PRESS

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, s'ha compromès aquest dimecres al Congrés, durant la sessió de control al Govern, la primera des de l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa, a revisar la regla de despesa, que limita la despesa que poden fer l'Administració central, les comunitats autònomes i les corporacions locals cada any. Es tracta d'una herència de l'anterior ministre, Cristóbal Montoro, que l'Executiu del PSOE vol modificar, però amb consens, no de forma unilateral.

Així ho ha dit després de ser preguntada pel diputat del grup Units Podem - En Comú Podem - En Marea, Alberto Garzón. Durant la seva intervenció, Montero ha explicat que aquesta és "una de les qüestions més importants" per al Govern, i per això "es compromet a revisar-lo, però respectarà les normes d'estabilitat" compromeses amb Brussel·les. La ministra ha assegurat que es crearà el grup de treball compromès per Mariano Rajoy i que mai va veure la llum per "definir entre tots la millor manera de calcular la regla de despesa sense que afecti els comptes públics i els ciutadans".

La ministra ha recordat que el Govern està "compromès amb l'estabilitat pressupostària" i que el seu objectiu és mantenir el camí per "sostenir els comptes públics sense que afecti els serveis públics". I sobre l'aplicació concreta que el PP va fer de regla de despesa, Montero ha destacat la "falta de transparència, l'opacitat", que hi ha hagut fins ara, sense que es poguessin "contrastar les dades" i la forma en què es calculava la regla de despesa, forma que "generava incertesa".

Segons Montero, ara "tenim obligació d'entendre'ns". "La regla de despesa està cridada a modificar-se per fer un càlcul més col·lectiu", i això s'ha de fer "entre tots els que hi participem", ha insistit la ministra. És a dir, que l'Administració central, les comunitats autònomes i els ajuntaments hauran de posar-se d'acord en la forma de calcular la regla de despesa imposada per la Llei d'Estabilitat Pressupostària aprovada per l'Executiu de Rajoy el 2012.

Garzón, per la seva banda, s'ha mostrat molt crític amb aquesta norma perquè, diu, "és un invent que vincula la despesa amb una realitat hipotètica del futur" amb l'únic objectiu d'"acabar amb l'estat social i desmantellar els serveis públics". "La regla de despesa és injusta, i requereix a l'administració canviar la forma de finançament", ha assenyalat el diputat, que ha aprofitat per carregar contra Pedro Sánchez per les seves paraules aquest dimarts al Senat, on va reconèixer que no canviarà durant aquesta legislatura el sistema de finançament autonòmic, tot i que es va comprometre a acordar millores amb cada CA. "Les paraules del senyor Sánchez són una maçada a la seva posició, han tirat per la borda aquesta possibilitat. Fa falta més voluntat", ha conclòs Garzón.

Noticias relacionadas

contador