• El repunt dels tipus al novembre va provocar pèrdues per a molts fons i plans
  • Els plans de deute a llarg termini intercedeixen un 0,42% i els de curt termini, un 0,07% durant els últims 12 mesos
aportaciones-a-planes-de-pensiones

El mercat de deute ha deixat de ser un refugi per als inversors conservadors, ja que lluny de dissipar riscos en aquesta opció, el màxim amb el que poden explicar és amb perdre pocs diners. Però perdre-ho, al cap i a la fi, com a amenaça potencial. I així ho mostren les estadístiques dels plans de pensions més conservadors.

Segons les dades actualitzades al tancament del primer trimestre d’Inverco, la patronal del sector, la meitat dels plans privats de pensions està perdent diners durant els últims 12 mesos. Els gestors ho tenen difícil trobar valor amb la rendibilitat negativa a les lletres a 12 mesos al 0,28% en acabar març o la tornada de l'1,59% del bo espanyol a 10 anys. Això és el que sofreixen els partícips de 47 plans de deute a llarg termini d'un total de 109, segons les estadístiques de la patronal, Inverco.

En aquest grup, la rendibilitat mitjana és del 0,42% entre el segon trimestre de l’any passat i el primer de 2017, tots dos inclusivament. El millor de la categoria en aquest període és el BBVA Pla Jubilació 2030, amb una tornada del 8,8%. El pla de BBVA gestiona entorn de 50 milions d'euros. La forquilla s'estén fins a pèrdues del 4,4% que registra el Rendibilitat Objectiu CR 2017 de Grup Caser.

En el cas dels plans de deute a curt termini, la rendibilitat mitjana és del 0,07% durant els últims 12 mesos. En aquest cas, dins d'una oferta de 113 plans, 55 estan en negatiu. Això sí, el rang en el qual es mouen és més reduït. El pitjor durant el període, el MPP F-100 de AXA Pensions, perd un 1,5%. Mentre que el millor, el Renda 4 Renda Fixa, guanya un 2,66% per als seus partícips.

En ambdós casos, les rendibilitats ponderades per patrimoni i netes de despeses i comissions són inferiors, amb pèrdues del 0,01% en renda fixa a curt termini i del 0,21% en renda fixa a llarg termini, ja que hi ha més actius posicionats en plans amb pitjor rendibilitat que la mitjana que a l'inrevés. Per la seva banda, els plans de renda fixa mixta donen un 2,5%, mentre que els mixts agressius acumulen un 8,9% de revaloració i els de renda variable un 18%. Els garantits es queden enrere, com ocorre amb la renda fixa, en pujar un 0,12%.

Els plans de pensions individuals gestionen més de 71.000 milions d'euros a prop de 8 milions de partícips, segons les estadístiques d’Inverco que inclouen dades de més d'1.180 vehicles.

Noticias relacionadas

contador