ep archivo   foco focos luz electricidad energia
EUROPA PRESS - Archivo

El Govern ha decidit abaixar l'IVA de la llum del 21% al 10%, tot i que amb condicions. La mesura entraria en vigor una vegada s'aprovi aquest dijous al Consell de Ministres extraordinari que s'ha convocat i durant el qual també s'aprovarà el final de les mascaretes a l'aire lliure. Aquesta mesura permetrà baixar la factura de la llum, que està disparada i aquest mes de juny podria ser la més cara de la història.

Així ho apunten fonts de l'Executiu citades per diversos mitjans, que han confirmat la notícia després de la reunió de la Comissió de Subsecretaris que havia estat convocada per tractar el tema dels indults als líders del Procés, que ha anunciat el president del Govern, Pedro Sánchez, aquest dimarts després del Consell de Ministres ordinari.

La baixada de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) de la llum estarà vigent per a alguns col·lectius. Fonts de Unides Podem han explicat que la proposta és mèrit seu, ja que ha estat la formació 'morada' la qual "ha aconseguit" que la mesura vagi a la reunió extraordinària d'aquest dijous, no ha confirmat aquest extrem. Sí que ha dit que s'aprovarà "per disminuir el preu en la factura" dels consumidors, i és que després del nou rebut que va entrar en vigor el passat 1 de juny, Espanya té un dels preus més alts de la llum de tot Europa.

Això sense oblidar que actualment Espanya és un dels països que més IVA imposa al rebut de la llum respecte a altres països europeus com França (5,5%), Itàlia (10%) o Portugal (6%).

Des d'Unides Podem assenyalen que perquè aquesta mesura sigui efectiva, hi ha tres propostes "imprescindibles" que han de tenir-se en compte i que es discutiran durant l'esmentada reunió:

1. La reducció del tipus de l'IVA del 21% al 10% hauria de tenir caràcter permanent per a tots els consumidors domèstics que tinguin una potència contractada de fins a 6 kW.

2. De la mateixa manera, la reducció del tipus impositiu no hauria d'estar subjecta a l'evolució del preu de mercat, ja que aquestes reduccions requeririen de revisions freqüents afegint complexitat al sistema.

3. La mesura també hauria d'afectar les pimes amb una potència contractada de fins a 15 kW.

La mesura és una vella reivindicació d'Unides Podem que arriba en moments en què el preu de la llum està disparat, arribant als seus màxims de l'any. De fet, aquest dilluns Facua va alertar que durant les tres setmanes de juny la llum ja s'ha disparat un 46,5% i tot apunta que la factura d'aquest mes serà la factura més cara de la història.

Al seu programa electoral, els morats ja apostaven per aquesta rebaixa, encara que únicament per als "consumidors vulnerables". Ara, davant la situació que s'està produint, l'han estès a més consumidors.

Recentment, el ministre de Consum, Alberto Garzón, ha assegurat que el Govern ja estava estudiant aquesta mesura, obrint així la porta a una revisió de la fiscalitat per abaratir el preu que paguen els consumidors per la llum. La reducció del 21% al 10% pretén mitigar l'escalada dels costos, ja que tal i com va reconèixer Garzón dijous passat al Senat, s'acosten "setmanes i mesos complicats".

Noticias relacionadas

contador