ep la ministra de trabajo en funciones magdalena valerio durante la reunion de la diputacion
Eduardo Parra - Europa Press

El Govern té decidit aprovar durant el Consell de Ministres de divendres que ve que la pujada del 0,9% de les pensions es durà a terme un cop sigui investit com a president Pedro Sánchez. L'executiu en funcions explica que només pot realitzar aquesta pujada amb plens poders, encara que, això sí, es compromet que l'increment sigui retroactiu l'1 de gener.

Amb l'objectiu de transmetre "seguretat jurídica" als jubilats i que no tinguin por per l'increment de les seves rendes, el futur govern adquirirà, a través d'un Reial Decret Llei, el compromís de realitzar la pujada del 0,9% l'any que ve, segons fonts consultades per Expansión.

Això suposa que el Govern tornarà a suspendre la vigència de l'Índex de Revaloració de les pensions, de manera que les prestacions quedaran congelades de moment fins que l'Executiu aprovi el citat increment. Cal tenir en compte que, si no fos així, les pensions haurien de pujar el que fixa aquest índex, molt més moderat que el 0,9%.

A través d'un Reial Decret Llei, es compromet a realitzar la pujada del 0,9% l'any que ve

L'ara govern en funcions ha promès també que derogarà les reformes fetes pel govern del PP pel que fa a estar plenament operatiu.

Fa uns dies, la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha recordat que relacionar les pensions amb l'IPC real va ser l'únic tema en què hi va haver preacord clar a la taula del Pacte de Toledo. També va insistir que el compromís, i així es va registrar al Pla Pressupostari enviat a Brussel·les, és que aquest proper any hi hagi pujada del 0,9% de les pensions, "que és més o menys el que es preveu que pot ser la pujada de l'IPC el proper any".

Valerio s'espera que Pedro Sánchez aconsegueixi els suports que necessita per ser investit president del Govern i es torni a reunir "com més aviat" la Comissió del Pacte de Toledo al Congrés i la Taula de Diàleg Social en aquest àmbit, que també va estar a punt d'arribar a un acord en matèria de sostenibilitat financera de sistema abans que es dissolguessin les Cambres i es convoquessin les eleccions.

contador