ep un bar tipico espanol antes del cierre de toda la hosteleria en madrid como medida para frenar el
Eduardo Parra - Europa Press

El Consell de Ministres d'aquest dimarts ha aprovat un Reial decret llei destinat a reforçar la protecció d'empreses i treballadors als sectors més afectats per la pandèmia per impulsar la seva recuperació amb més mesures de suport al sector turístic, hostaleria i comerç minorista. Aquest pla de rescat compta amb un import de 4.220 milions d'euros.

Segons han explicat durant la roda de premsa posterior, l'objectiu és alleujar la situació d'empreses i autònoms perquè puguin mantenir la seva viabilitat.

En concret, pel que fa als arrendaments de locals de negocis, es recupera i amplia per als grans propietaris la renegociació, condonació i/o l'ajornament de pagament del lloguer mentre duri l'estat d'alarma i les seves pròrrogues. Si les parts no arriben a un acord, l'arrendatari pot optar entre dues opcions: una reducció del 50% de la renda arrendatícia, o una moratòria en el pagament de la renda. S'aplicarà durant l'estat d'alarma, les seves pròrrogues i fins a quatre mensualitats després de la seva finalització.

Per a la resta d'arrendadors de locals, s'estableix un incentiu fiscal en l'IRPF pel qual els propietaris dels locals poden desgravar la rebaixa en la renda que acordin amb els seus inquilins durant el primer trimestre de 2021.

Pel que fa a les mesures de liquiditat, s'ha aprovat l'ampliació d'un any en la manca dels préstecs avalats per les línies ICO i per les societats de garantia recíproca de les CCAA amb refinançament de CERSA, així com de tres anys del seu període d'amortització fins a una màxim de vuit anys. També es crea un nou tram de la línia d'avals de l'ICO de 500 milions d'euros amb un 90% d'aval de l'Estat i una Societat de Garantia Recíproca de caràcter exclusivament turístic per facilitar l'accés al finançament mitjançant garanties.

En matèria tributària, s'ha aprovat un nou ajornament de sis mesos de deutes corresponents a declaracions-liquidacions i autoliquidacions el termini de presentació i ingrés del qual finalitzi des de l'1 d'abril fins al 30 d'abril de 2021, ambdós inclosos. També, la reducció del rendiment net en estimació objectiva (IRPF) i quota del règim simplificat (IVA) del 35% per al quart pagament fraccionat de 2020 i per al primer pagament de 2021. A més, s'aproven altres mesures per alleugerir la càrrega fiscal d'empreses i autònoms.

Pel que fa a les mesures laborals i Seguretat Social, el Govern estén les exempcions de l'RDL 30/2020 de mesures socials en defensa de l'ocupació a sectors que passen a ser hiperprotegits: comerç a l'engròs de begudes, restaurants i establiments de menjars, establiments de begudes, i altres. Les empreses d'aquests sectors estaran exonerades de pagar part de les cotitzacions socials meritades al desembre de 2020 i gener de 2021. Tindran una reducció del 85% en les seves cotitzacions socials si l'empresa té menys de 50 treballadors i del 75% si en tenen 50 o més.

Una altra mesura recull l'ajornament en el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social, que s'ha inclòs als pressupostos generals de l'Estat per a 2021 i de la qual podran beneficiar-se tant empreses com autònoms. A més, s'aplicaran bonificacions a la contractació de fixos discontinus. Finalment, es flexibilitzen els requisits per al manteniment dels incentius regionals, s'amplia la moratòria per presentar concurs de creditors i s'estableix un règim transitori de les zones de gran afluència turística per 2021.

TREBALLADORS

A més, el Consell de Ministres d'aquest dimarts ha donat llum verda a què activitats com, entre d'altres, comerç a l'engròs de begudes, restaurants i establiments de menjars i establiments de begudes s'incloguin en aquest nou Reial decret llei atenent al fet que, amb data del 14 de desembre, la taxa de cobertura de les persones treballadores encara emparades pels ERTO és superior al 15% dels afiliats en el seu codi de CNAE i la seva taxa de recuperació des de primers de maig és inferior al 65%.

Per aquest motiu, s'estenen ara les exempcions previstes a les empreses dels sectors indicats que han prorrogat els seus expedients de regulació temporal d'ocupació tant amb la seva activitat suspesa com reiniciada. Se'ls aplicaran els mateixos percentatges ja establerts de fins al 85% dels ERTO especialment protegides.

Per als treballadors fixos discontinus, les bonificacions són aplicables a les empreses enquadrades al sector del turisme i també del comerç i l'hostaleria, sempre que estiguin vinculades al sector turístic.

Es mantenen les bonificacions del 50% per extensió del període d'activitat dels treballadors amb contractes fixos discontinus des del mes d'abril fins al mes d'octubre de 2021 complementàriament al període ja previst en els pressupostos generals de l'Estat per a 2021 dels mesos de febrer, març i novembre. Aquestes bonificacions seran compatibles amb les exoneracions de les quotes de la Seguretat Social que, eventualment, puguin ser aplicables.

Pel que fa al subsidi especial per desocupació, els treballadors que hagin esgotat la seva prestació contributiva per desocupació, la seva subsidi per desocupació o la renda activa de reinserció entre el 14 de març i el 30 de juny de 2020, podran sol·licitar el subsidi especial per desocupació durant el termini addicional d'un mes a partir de la publicació de Reial decret llei.

contador