ep la ministra portavoz y de hacienda maria jesus montero durante su comparecencia en la rueda de
EUROPA PRESS/R.Rubio.POOL - Europa Press

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dimecres que el Govern deixarà en suspens les regles fiscals per als exercicis 2020 i 2021. Per tant, el conjunt de les administracions públiques podrà elaborar els seus pressupostos sense atendre els objectius de dèficit ni de despesa, endeutant-se per poder fer front a la crisi del coronavirus.

Els ajuntaments també podran utilitzar els seus romanents de tresoreria per fer front a la complicada situació econòmica. L'objectiu d'aquesta mesura és posar la "totalitat dels recursos de les administracions al servei dels ciutadans", segons ha destacat Montero en una trobada amb periodistes al Congrés dels Diputats.

"La decisió va en línia amb les accions adoptades a nivell europeu i té com a objectiu donar a les administracions públiques tots els instruments possibles per lluitar contra la pandèmia i protegir les famílies i les empreses", ha explicat. Cal recordar que la Comissió Europea ha estès fins a 2021 l'autorització als Estats per no estar pendents dels objectius de dèficit, deute i despesa pública.

Malgrat que aquesta mesura deixa sense efecte els objectius d'estabilitat i de deute públic, la ministra ha sostingut que l'Executiu manté la seva "responsabilitat fiscal". És a dir, que seguirà centrat en la reducció del dèficit i l'equilibri pressupostari una vegada s'hagi superat la part més dura de la pandèmia de la Covid-19.

El Govern no presentarà la seva previsió per a la senda del dèficit "perquè no hi ha objectius d'estabilitat pressupostària". No obstant això, les administracions públiques "hauran de justificar que els recursos s'estan utilitzant de manera adequada" ha remarcat la titular de la cartera d'Hisenda. A més, continuaran vigents algunes normes, com les que estipulen el període màxim de pagament a proveïdors.

En canvi, l'Executiu sí que ha d'aprovar un nou sostre de despesa, per la qual cosa Montero ha convocat una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, que tindrà lloc dilluns que ve a les 13.00 hores. De fet, la suspensió de les regles fiscals no entrarà en vigor fins al Consell de Ministres aprovi el 'sostre de despesa' als seus nous Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) i present les seves previsions de dèficit, deute i despesa per a aquest exercici i el següent.

LA FEMP CELEBRA AQUESTA MESURA

El president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero, ha celebrat que el Govern permeti a les corporacions locals "utilitzar els romanents sense cap límit de regla fiscal", una mesura que l'organització demandava des de 2012. "Serem capaços de mobilitzar entorn de 14.000 milions d'euros" que tenen estalviats uns 7.800 ajuntament de tota Espanya, ha apuntat en roda de premsa.

Noticias relacionadas

contador