ep la ministra portavoz y de hacienda maria jesus montero
Eduardo Parra - Europa Press

El Govern estudia implantar un IVA del 21% per a la sanitat i educació privades. Així apareix recollit a l'esborrany dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2021, segons han confirmat fonts governamentals. L'Executiu de Pedro Sánchez ha inclòs aquesta mesura després d'analitzar totes les mesures proposades per l'AIReF per a millorar els comptes públics.

Aquesta és una de les opcions que contempla l'equip encarregat d'elaborar l'esborrany de Pressupostos, que lideren la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d'Estat d'Assumptes Socials, Nacho Álvarez. El Govern es troba debatent la possibilitat d'eliminar determinades exempcions del pagament de l'IVA, com és el cas actualment amb l'educació i la sanitat privades.

Fonts de l'Executiu assenyalen que s'han debatut i analitzat "totes les mesures" del document presentat per l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), que calculava que el cost fiscal de l'exempció de l'IVA a l'educació i a la sanitat privades era de 1.694 i 1.763 milions d'euros, respectivament, i s'han pres cartes en l'assumpte per la necessitat d'ajustar els comptes davant les dificultats que ha causat la pandèmia de coronavirus.

En canvi, també advertia, en el cas de l'educació, que part de l'alumnat que ara cursa els seus estudis a la privada passaria a l'àmbit públic si s'incrementés el cost per l'aplicació de l'IVA, la qual cosa costaria a les arques públiques un increment de la despesa d'almenys 1.891 milions, és a dir, 197 milions menys per a les arques de l'Estat.

Quant a la translació de part del consum sanitari privat per serveis finançats pel Sistema Nacional de Salut (SNS), i per tant per les arques públiques, suposaria al voltant de 2.145 milions d'euros, amb el que el resultat de fixar un IVA del 21% a l'educació i sanitat privades podria comportar una reducció de prop de 380 milions d'euros per a les arques públiques, segons l'AIReF.

D'eliminar-se finalment aquests beneficis fiscals a l'educació i la sanitat privada, podrien veure's afectats per l'aplicació de l'IVA al 21% activitats privades com les clíniques de salut, els col·legis privats, els laboratoris, les autoescoles, els centres de formació i altres activitats similars.

En el seu informe, la AIReF xifrava el cost dels beneficis fiscals en diversos impostos en 60.000 milions d'euros (5 punts del PIB), i apuntava que dues terceres parts corresponen a l'IVA. A la seva anàlisi, analitzava 13 beneficis fiscals, amb un cost de 35.000 milions, i proposava una revisió gradual i compassada amb la recuperació de l'economia dels tipus reduïts de l'IVA per a millorar la seva eficiència distributiva.

En múltiples ocasions la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, s'ha referit a la intenció d'estudiar els actuals beneficis fiscals i ha suggerit la possibilitat d'eliminar aquells que es considerin que no compleixen la seva funció inicial.

La setmana passada, el vicepresident segon, Pablo Iglesias, va avançar que hi hauria "molt aviat" un esborrany de PGE i també "mesures de justícia social" orientades a elevar la càrrega fiscal sobre les rendes altes.

Noticias relacionadas

contador