ep la presidenta del frob paula conthe calvo comparece en la comision para la auditoria de la
EUROPA PRESS/J. Hellín. POOL - Europa Press

El FROB va tancar 2020 amb unes pèrdues de 3.639 milions d'euros, segons els resultats presentats aquest divendres que, segons l'organisme, s'expliquen, fonamentalment, pel deteriorament conseqüència dels efectes comptables de la fusió entre Bankia i CaixaBank en el Grup BFA i que, però, no és reflex de la positiva evolució, des de l'anunci de l'operació, de la valor de mercat de la participació de BFA en Bankia i, posteriorment, en CaixaBank, que s'ha revalorat en 1.421 milions d'euros, més de un 73%, fins a la data de formulació de comptes.

Al tancament de 2020, el FROB presenta un patrimoni net negatiu per un total de 1.390 milions d'euros, sense existir inconvenients legals perquè operi amb aquest patrimoni. És important destacar també que aquest resultat comptable del FROB no té cap impacte en el dèficit o en el deute públic, segons detallen en un comunicat.

Durant l'exercici 2020, seguint el que preveu la normativa comptable i a l'igual que en exercicis anteriors, el FROB ha procedit a estimar el valor comptable de la seva participació en BFA, 100% propietat del FROB i tenidora el 31 de desembre de 2020 del 61,83% de les accions de Bankia (actualment del 16,12% de les de CaixaBank) prenent com a referència el percentatge corresponent del patrimoni net consolidat del Grup BFA, reflectit en els comptes anuals consolidats el 31 de desembre de 2020.

Aquest any, com a conseqüència dels efectes comptables de la fusió, el patrimoni net consolidat del Grup BFA atribuït a la societat dominant, és a dir, excloent-ne la participació dels minoritaris, s'ha reduït fins als 5.974 millions d'euros. El resultat per al FROB ha estat un impacte negatiu en el compte de resultats de 3.556 milions d'euros.

El FROB ja havia registrat el 2019 el sanejament total de la seva participació en Sareb, per la qual cosa no s'ha produït cap impacte en els comptes de 2020 per aquest concepte.

Durant l'any 2020 s'ha registrat un impacte net negatiu en el compte de resultats per import de 12 milions d'euros, conseqüència de l'actualització de l'estimació del cost de les garanties atorgades pel FROB en els processos de venda d'entitats.

En l'actiu del balanç del FROB es recullen principalment la participació en BFA i la posició de tresoreria de FROB. En relació amb el passiu, el FROB es finança essencialment mitjançant el préstec rebut de l'Estat que, el 31 de desembre de 2020, tenia un saldo de 7.456 milions d'euros. Això fa que el marge financer de la institució sigui recurrentment negatiu, ja que els actius no generen ingressos financers per compensar aquesta despesa, ascendint el 2020 a un import negatiu de 85 milions d'euros.

El 31 de desembre de 2020, l'import de la tresoreria del FROB ascendia a 754 milions d'euros, que es troben invertits en actius de deute públic de l'Estat i en compte corrent de Banc d'Espanya.

El FROB no finança les seves despeses d'explotació amb càrrec als pressuposts generals de l'Estat, sinó mitjançant una taxa sufragada per la indústria financera. Aquesta ha suposat un ingrés el 2020 de 21 milions d'euros.

contador