ep fmi
TWITTER - Archivo

El Fons Monetari Internacional (FMI) pronostica una caiguda de l'economia de la zona euro del 8,3% per a enguany, 1,9 punts percentuals millor de l'esperat al juny, amb Espanya al capdavant amb la recessió més aguda (-12,8%) entre les seves grans economies.

L'FMI considera, per tant, que la reculada de l'economia espanyola serà major del qual espera el Govern, que, a la seva última revisió, preveu que el PIB caigui enguany un 11,2%.

Per darrere d'Espanya se situen Itàlia (amb una contracció del 10,6%), França (-9,8%) i Alemanya (-6%), una situació atribuïble en tots els casos a l'impacte de la pandèmia per la covid-19, segons el seu informe de Perspectives Econòmiques Globals, presentat aquest dimarts.

Per a 2021, el Fons preveu un repunt moderat a la zona euro del 5,2%, vuit dècimes menys de l'esperat al juny, recolzat en l'"enorme i innovador" paquet de recuperació aprovat per la Unió Europea (UE) de 750.000 milions d'euros.

Per països, Espanya creixerà un 7,2% l'any vinent -una xifra avançada ja a la fi de setembre-, nou dècimes més del que es preveu al juny; seguida per França, un 6% (1,3 punts percentuals menys que fa quatre mesos); Itàlia, un 5,2% (1,1 punts per sota de l'estimat al juny) i Alemanya un 4,2% (1,2 punts menys).

"Com a resultat de la relaxació dels confinaments i el ràpid desplegament de suport polític a una escala sense precedents pels bancs centrals i governs, l'economia mundial està començant a recuperar-se de les profunditats del seu col·lapse durant la primera meitat de l'any", ha assegurat Gita Gopinath, economista en cap del Fons, en presentar l'informe.

La taxa d'atur mitjana a la zona euro serà del 8,9% a la fi de 2020 i del 9,1% l'any vinent, encara que en el cas d'Espanya estarà gairebé en el doble d'aquest percentatge, mantenint-se al 16,8% fins a finals de 2021, segons els càlculs del Fons (el Govern espanyol preveu una taxa del 17,1% al 2020 i del 16,9% al 2021). Gopinath ha advertit que "l'ocupació continua per sota dels nivells d'abans de la pandèmia i que el mercat laboral s'ha tornat més polaritzat, amb els treballadors de baixos ingressos, els joves i les dones com els més colpejats".

Al Regne Unit, on creix la incertesa sobre una sortida pactada de la Unió Europea (UE), s'espera un caiguda del PIB del 9,8% enguany i un creixement del 5,9% al 2021. Les previsions de juny indicaven una contracció del 10,2% per a enguany i un avanç del 6,3% per al vinent.

El Fons celebra aquesta setmana, de manera virtual, la seva tradicional assemblea anual en la qual discutirà els principals reptes econòmics per a sortir de l'aguda crisi provocada per la pandèmia de coronavirus.

A més, l'FMI ha revisat a l'alça, fins al -4,4%, la seva previsió de caiguda del producte interior brut (PIB) a nivell mundial en 2020, mentre que ha empitjorat el repunt al 2021 fins al 5,2%. En concret, el Fons ha millorat les estimacions per a enguany en vuit dècimes, mentre que les previsions per a 2021 s'han empitjorat en dues dècimes. "Encara que l'economia global s'està recuperant, l'ascens probablement serà llarg, desigual i incert", ha alertat l'organisme presidit per Kristalina Georgieva.

L'entitat ha explicat que les revisions realitzades es deuen al fet que l'evolució del PIB del segon trimestre en les economies avançades no va ser tan "negativa" com s'havia projectat. A més, el retorn al creixement de la Xina va ser més acusat que les estimacions i s'aprecien "signes" d'una recuperació "més ràpida" de l'economia a nivell mundial. "La prevenció de noves complicacions requerirà que els estímuls no es retirin de manera prematura. El camí a seguir necessitarà polítiques nacionals que gestionin els equilibris entre elevar l'activitat a curt termini i atallar els desafiaments a mitjà termini", ha afirmat l'FMI.

En concret, la institució ha recomanat als governs continuar donant suport a empreses "viables, però vulnerables" mitjançant moratòries de deute, retards en el pagament d'impostos o injeccions de capital.

RECUPERACIÓ DESIGUAL

D'altra banda, el Fons ha destacat que la recuperació s'està produint de manera desigual. Mentre que per a les economies avançades ha millorat en 2,3 punts l'estimació de PIB per a 2020, fins al -5,8%, per a les economies en desenvolupament i mercats emergents ha revisat en dues dècimes a la baixa les previsions, fins al -3,3%.

De cara a 2021, ha revisat a la baixa en nou dècimes la recuperació dels països rics, fins al 3,9%, mentre que ha elevat en dues dècimes les estimacions dels països pobres, fins al 6%.

Per països, l'FMI ha revisat a l'alça la contracció dels Estats Units enguany en gairebé quatre punts, fins al -4,3%, mentre que per a 2021 ha ajustat a la baixa el repunt en 1,4 punts, fins al 3,1%. Mentrestant, al conjunt de l'eurozona ha rebut una millora de gairebé dos punts enguany, fins al -8,3%, i un empitjorament de vuit dècimes per a 2021, fins al 5,2%.

L'FMI estima que el Japó es contraurà un 5,3% el 2020, una alça de cinc dècimes, i creixerà un 2,3% el 2021, una dècima menys, mentre que el Regne Unit observarà una caiguda del PIB del 9,8%, enfront del 10,2% de juny, i una alça del 5,9% en 2021, enfront del 6,3% anterior. la Xina serà l'únic país que aconseguirà créixer el 2020, amb un 1,9%, nou dècimes més, mentre que l'estimació per a 2021 s'ha mantingut al 8,2%.

"La pandèmia revertirà el progrés fet des dels anys 90 a reduir la pobresa global i incrementarà la desigualtat", ha alertat el Fons, que preveu que 90 milions de persones tornin a caure en l'extrema pobresa, mesura per uns ingressos per sota d'1,9 dòlars per dia.

Noticias relacionadas

contador