coronavirus-le-fmi-prevoit-une-contraction-de-3-de-l-economie-mondiale

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha instat al Govern que posi en marxa una "estructura clara de governança" que s'encarregui de supervisar l'ús dels fons pertanyents al pla de recuperació aprovat per la Unió Europea, segons es desprèn de les conclusions de la revisió anual que l'organisme fa de l'economia espanyola, coneguda com a 'Article IV'.

"Donada l'envergadura sense precedents dels fons, resulta crucial disposar d'una estructura clara de governança que supervisi l'execució dels plans i la consecució de fites clau, amb vista a permetre recalibrar els plans, assegurar una elevada efectivitat i abordar noves necessitats que puguin plantejar-se", han recomanat els tècnics de l'FMI a les conclusions del seu informe, publicat aquest dimecres.

Per a la institució presidida per Kristalina Georgieva, el fons de recuperació europeu brinda una "oportunitat excepcional" per tancar "parcialment" la bretxa de demanda causada per la pandèmia i "facilitar" la transformació estructural de l'economia per a elevar la seva capacitat productiva a mitjà termini.

L'FMI ha atribuït, precisament a l'impacte dels fons europeus la revisió a l'alça de les seves previsions de creixement del PIB per a 2021 fins al 7,2%, enfront de l'anterior estimació del 6,3% que va realitzar el mes de juny. Les previsions definitives es coneixeran a l'octubre, quan l'FMI publiqui el seu informe bianual 'Perspectiva Econòmica Mundial'.

REHABILITACIÓ D'EDIFICIS, INFRAESTRUCTURES I DIGITALITZACIÓ

El Fons ha posat com a exemple que els recursos europeus es podrien destinar a la rehabilitació d'edificis, la creació d'estacions de càrrega de vehicles elèctrics i la millora de la infraestructura de distribució d'aigua i gestió de residus. En la seva opinió, aquest tipus d'inversions "crearien ocupació a curt termini, al mateix temps que fomentarien la descarbonització de l'economia i el progrés cap a la sostenibilitat mediambiental a llarg termini".

De fet, l'FMI considera que qualsevol suport públic a les empreses en aquesta crisi hauria d'estar supeditat a "compromisos vinculants" en matèria de sostenibilitat.

D'altra banda, ha recordat que l'"ocupabilitat" dels afectats pels canvis econòmics mitjançant més i millors polítiques actives d'ocupació i formació, així com la segmentació del mercat de treball, "continuen sent prioritats fonamentals" per a aconseguir una major equitat. A causa d'això, l'FMI entén que els fons europeus ofereixen una "oportunitat" per a aprovar reformes laborals.

"Per exemple, qualsevol cost de transició ocasionat per la introducció d'un fons per a acomiadaments que faci al mateix temps més atractius els contractes indefinits podria suavitzar-se potencialment mitjançant l'ús de fons de la UE", ha receptat l'FMI. Així mateix, també podrien emprar-se per a ampliar la formació laboral, digitalitzar l'economia i impulsar la capacitat de les empreses per a innovar i absorbir les noves tecnologies.

A la roda de premsa en la qual s'han presentat les conclusions, la cap de la missió per a Espanya de l'FMI, Andrea Schaechter, ha explicat que aquest "fons per a acomiadaments" seria la 'motxilla austríaca'. També ha assenyalat que els fons europeus es podrien fer servir per a concedir subsidis a les empreses en l'etapa inicial de la seva implementació.

"La dualitat [del mercat] laboral és un problema estrucutral", ha assegurat Schaechter, argumentant que la temporalitat ha contribuït a la volatilitat del mercat laboral, a la baixa productivitat i a la "falta d'inversió" en els treballadors per part de les empreses.

Noticias relacionadas

contador