ep euro dolar portada
Europa Press

La galopant crisi que es forja a Alemanya entre la CDU d'Angela Merkel i la CSU ha pesat en l'euro durant les últimes hores i es canvia de mans per sota dels 1,1550 dòlars. La moneda comunitària ha perdut un 1% des dels màxims de dimecres i amenaça amb noves caigudes durant la primera jornada del Consell Europeu que se celebra a Brussel·les.

La coalició liderada per la cancellera alemanya pot saltar pels aires en qualsevol moment, després que la bavaresa CSU hagi amenaçat amb desafiar Merkel i imposar controls fronterers, si no assumeixen les seves demandes de reduir la càrrega migratòria al país. Aquesta tensa situació ha tornat a deslligar la prima de risc polític que tants disgustos ha donat a la divisa europea en el passat i s'espera que sigui un dels temes centrals quan 'Els Vint-i-set' se sentin a la taula.

"La migració serà un dels temes més candents d'aquesta cimera, especialment després de la pressió exercida sobre la mandatària alemanya. També serà interessant conèixer la postura d'Itàlia sobre aquests assumptes", assenyalen experts de Danske Bank. "És probable que vegem una UE molt dividida, on només el president francès, Emmanuel Macron s'erigirà en defensor d'una cooperació més estreta de la UE en termes d'economia, seguretat i migració", afegeixen des de l'entitat danesa.

El comerç també serà discutit a la llum de les recents tensions comercials globals. En aquest sentit, des del banc d'inversió esperen que "el Consell Europeu subratlli la importància de les normes multilaterals, demani millores per al funcionament de l'Organització Mundial del Comerç i posi l'accent en l'agenda comercial positiva de la UE".

EL DÒLAR, AL FOC CREUAT COMERCIAL

D'altra banda, l'euro/dòlar també s'ha vist capturat per la tensions entre la Xina i els EUA. El dòlar es manté a prop de màxims d'un any en l'índex que mesura el seu acompliment davant d'una cistella de sis divises rivals, als 91,51 punts, a causa que els senyals contradictòries sobre el desenvolupament de la disputa comercial entre Washington i els seus socis comercials van impulsar la compra de la moneda.

Encara que aquesta matinada s'ha virat cap a un enfocament més conciliador de Washington, la gana pel risc segueix sent modest als mercats de divises, cosa que ha derivat en suport a refugis segurs com el ien japonès i el franc suís.

Noticias relacionadas

contador