• El mercat s'inclina a favor del dòlar abans de la publicació de les actes de la Fed
dolar1

El dòlar s'ha mantingut ferm davant tots els seus rivals i perllonga així el rebot iniciat divendres passat i apunta al nivell dels 1,2200 dòlars davant l'euro. Els operadors han pres posicions en el 'bitllet verd' abans de la publicació de les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed), el contingut de les quals "ajudarà a la moneda dels EUA a afermar-se", segons els experts.

En canvi, la "manca de demanda en la moneda comunitària ha obert la porta al fet que perllongui la seva correcció, primer, cap al nivell dels 1,23 dòlars", explica Stephen Innes, analista d’Oanda. La moneda es troba a hores d'ara vulnerable a qualsevol notícia negativa que arribi del front macroeconòmic, com s'ha demostrat aquest dimarts després de la reacció de la debilitat mostrada per l'enquesta Zew a Alemanya.

"Mentre les històries que han mantingut l'euro reforçat i han alimentat els alcistes durant les últimes setmanes seguiran ressonant, hi ha massa riscos polítics a l'horitzó al país germànic i a Itàlia, de manera que encara es pot moderar més la gana per la divisa europea", afegeix l'expert del broker nord-americà. I per aquests motius, units a la publicació de les actes del banc central nord-americà, creu que les caigudes encara tindran més recorregut, concretament d'un 1%.

Comparteix aquesta visió la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien, que creu que el dòlar pot perllongar el ral·li fins als 1,2200 dòlars perquè "les actes reflectiran que, durant la seva última reunió com a president de la Fed, Janet Yellen va millorar les previsions d'inflació del supervisor monetari i va lloar les millores en l'economia dels EUA".

Altres participants del mercat atribueixen el bon to del 'bitllet verd' durant les últimes sessions a la cobertura de les posicions baixistes. Aquest moviment arriba després que els especuladors apostessin contra la moneda dels EUA enfront del ien la setmana passada, fins a un mínim al voltant dels 105,50 iens. "El rebot es deu principalment a una recol·locació de les posicions en els principals encreuaments", explica Tareck Horchani, operador de Saxo Markets.

Així, enfront del ien s'espera que la divisa nord-americana consolidi el seu recent impuls, després d'haver remuntat un 2,4% fins al voltant dels 108,00 iens per cada dòlar.

LA LLIURA, POC AFECTADA DESPRÉS DE LES DADES D'OCUPACIÓ

En altres creus, la lliura s'ha embarcat en un estret moviment just per sota dels 1,40 dòlars, que s'ha vist trencat a la baixa, quan la moneda ha cedit fins als 1,3925 dòlars després que les dades del mercat laboral del mes de desembre hagin mostrat un empitjorament de les seves condicions. La taxa d'atur va repuntar una dècima, fins al 4,4% i encara que els guanys mitjans es van mantenir en línia amb les previsons, els analistes de Rabobank qualifiquen l'informe de "decebedor".

No obstant això, atribueixen des del banc holandès la moderada repercussió en la lliura al fet que "el mercat monetari no ha descomptat completament un augment de les taxes del Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès) al maig". No obstant això, "des de l'informe d'inflació de febrer del BoE, el mercat preveu un risc substancial que hi hagi un moviment aquesta primavera", afegeixen. Durant mesos, el Comitè de Política Monetària del banc central ha estat assumint que les condicions del mercat laboral proporcionaran una empenta a la inflació. Aquest factor, "a més de la seva suposició que el Brexit serà suau, podria ser posat a prova severament", avisen des de Rabobank.

A més, el seu governador, Mark Carney, abordarà la política econòmica de l'entitat durant la seva compareixença a la comissió econòmica del Parlament aquest dimecres.

ENTRE LA POLÍTICA I L'ECONOMIA DELS EUA

De tornada a l'euro, Innes abunda en la qüestió de que la prima de risc polític que va danyar la gana dels inversors per aquesta divisa al passat tornarà a tenir reverberacions durant les dues setmanes pròximes. D'una banda, continua el deliri a les files socialdemòcrates alemanyes sobre la 'gran coalició' que permetrà a Angela Merkel governar durant els propers quatre anys.

Un total de 463.723 militants del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) estan cridats a votar en una consulta sobre l'acord per reeditar la gran coalició de Govern amb el bloc conservador de la cancellera Angela Merkel. La votació acabarà el 2 de març a mitjanit i el resulta se’n coneixerà l'endemà passat.

Exactament el 4 de març, se celebren també les eleccions generals a Itàlia. Els últims sondejos atorguen la victòria a la coalició de centredreta liderada per l'expresident Silvio Berlusconi (Força Itàlia) amb la xenòfoba Lliga Nord, però cap partit aconsegueix aglutinar més del 40% dels vots necessaris per formar govern. Així, a dues setmanes de la cita amb les urnes, les enquestes i els analistes auguren un bloqueig polític al país. Per tant, "és difícil per als inversors romandre optimistes", conclou per la seva banda Lien.

Noticias relacionadas

contador