• L'euro segueix sota pressió entre la política i el BCE
  • El iuan cau a mínims d'un mes
dolar1

L'excitació al voltant del pla de reforma fiscal del president dels EUA, Donald Trump, ha continuat oferint impuls al dòlar, que acumula quatre jornades consecutives de guanys contra l'euro i també en l'índex que mesura el seu acompliment davant d'una cistella de sis monedes rivals. En ambdós casos, el 'bitllet verd' es manté en màxims d'un mes, encara que els experts avisen que l'entusiasme s'anirà esvaint perquè el republicà "en realitat va oferir zero detalls sobre aquest pla, més enllà del seu mer anunci", segons Kathy Lien, analista de BK Asset Management.

En un comunicat, el Govern nord-americà ha assenyalat que vol simplificar el codi tributari perquè sigui més fàcil d'entendre. Així mateix, eliminarà o reduirà certes taxes que retinguin interessos en els salaris dels treballadors per tal d'augmentar la seva riquesa.

El 'bitllet verd' es manté en màxims d'un mes tot i que el president dels EUA no va donar detalls sobre el seu pla de reformes

D'altra banda, assegura que vol fer d'Amèrica "un imant per a l'ocupació" mitjançant la llibertat de "joc" entre treballadors i empresaris i l'augment d'oportunitats. Finalment, pretén atreure "trilions" de dòlars perquè siguin reinvertits en l'economia nord-americana i que actualment es troben 'offshore' a causa de l'antiga política de capitals als EUA.

Segons Lien, aquests anuncis són insuficients per sustentar l'ànim dels inversors i per aquest motiu s'espera que el dòlar "cedeixi part dels seus guanys". El retrocés, de moment, ha estat de tot just un 0,2% contra l'euro. La moneda nord-americana es canvia al voltant dels 1,17500 dòlars, després de caure fins als 1,1715 dòlars durant la sessió anterior. No obstant això, el dòlar acumula guanys d'un 1,4% aquesta setmana enfront del seu rival europeu. L'índex del dòlar remunta un 0,24% i acumula una recuperació del 2,5% des del mínim de dos anys i mig assolit a mitjans de setembre als 91,35 punts.

Així mateix, els inversors s'han decantat per desfer d'euros a favor de la lliura esterlina durant els últims tres dies. La divisa comuna s'ha depreciat al voltant d'un 1,30% en el seu canvi amb la lliura esterlina durant les últimes tres sessions fins a cotitzar en un mínim intradia de 0,8747 lliures.

En aquest sentit, els analistes de divises de Monex Europe expliquen que el "fort" retrocés de l'euro enfront del dòlar s'ha anat intensificant durant el transcurs de la setmana a causa del debat sobre el possible resultat de les negociacions de coalició a Alemanya. Alhora, apunten el discurs de "bastant ambiciós" del president de França, Emmanuel Macron, a favor de la integració, que traçava una llista de "desitjos" a favor de les reformes europees.

ELS MISSATGES DE LA FED

De l'altre costat de l'Atlàntic, els inversors també continuen analitzant els missatges llançats per la presidenta de la Reserva Federal, Janet Yellen, sobre la inflació i la política monetària. Yellen va reconèixer aquest dimarts que el banc central més poderós del món pot estar equivocat pel que fa a les seves previsions sobre l'evolució de la inflació durant els últims anys i en el futur. "Els meus col·legues i jo hem pogut mal interpretar la fortalesa del mercat laboral, el grau en què les expectatives d'inflació a llarg termini és consistent amb el nostre objectiu d'inflació, i fins i tot les forces fonamentals que dirigeixen la inflació", va dir Yellen.

En qualsevol cas, Yellen ha assenyalat que aquestes incerteses reforcen la seva política d'anar endurint "gradualment" els tipus d'interès i al mateix temps començar a reduir el balanç de la Fed. Segons la dirigent, l'ideal és no moure molt ràpid, però tampoc molt lentament.

Tot i que aquests comentaris van apuntalar el 'bitllet verd', Viraj Patel, analista d'ING, atribueix l'acció del preu a una correcció, provocada per un rebot després de les recents pèrdues ja que "no hi ha res substancial que hagi canviat des del punt de vista econòmic i l'ambiciós pla de Trump està mancat de contingut".

EL IUAN, EN MÍNIMS D'UN MES

La fortalesa que està experimentant el dòlar enfront de la majoria dels seus rivals està deixant notar també en el iuan, que s'ha debilitat fins a mínims de més d'un mes després de l'avanç del dòlar.

El Banc Popular de la Xina ha rebaixat aquest dijous el canvi fix sobre el qual només permet fluctuar la seva moneda un 2% enfront del dòlar per quart dia consecutiu, fins a les 6.6285 unitats per dòlar, el seu pitjor canvi des del 29 d'agost i un 0,14% per sota del dia anterior.

Amb aquest últim declivi, la moneda xinesa ha perdut més d'un 3% des dels màxims de 21 mesos assolits a inicis d'agost.

Noticias relacionadas

contador