cbchinastocks2 short1

L'endeutament del sector públic xinès, compost per govern i empreses estatals, arribarà al 149% del PIB a finals de la dècada com a conseqüència de la major aposta per la despesa de les autoritats i la moderació de l'esforç de despalanquejament com a resposta a l'impacte sobre l'evolució econòmica de l'escalada de tensions comercials, segons adverteix l'agència de qualificació Moody’s.

L'agència assenyala que, si bé, es mantenen els objectius a llarg termini de reducció del deute i del risc, a les circumstàncies actuals les autoritats xineses probablement recorreran en major mesura a la despesa pública per impulsar el creixement.

Les pressions sobre el creixement han portat les autoritats xineses a ajustar el ritme de despalanquejament de l'economia i de la reducció dels riscos al sector financer. De fet, el Banc Popular de la Xina va retallar la ràtio de reserves obligatòries el juliol i l’octubre amb l'objectiu de mantenir un nivell elevat de liquiditat i relaxar les condicions de crèdit per recolzar el creixement, mentre que el govern ha anunciat mesures addicionals d'expansió fiscal.

En el cas de les empreses estatals, el debilitament macroeconòmic dificultarà a aquestes el seu despalanquejament, segons Moody’s, que s'estima en una forquilla d'entre el 25% i el 30% del PIB els passius contingents per al govern d'aquestes companyies públiques.

"En conseqüència, esperem que el palanquejament del conjunt de l'economia s'incrementi més en un context de creixent pressió baixista", assenyala Martin Petch, vicepresident sènior de crèdit de Moody’s, i afegeix que l'agència estima que el deute públic "pujarà cap el 149% del PIB al final de la dècada, percentatge que suposa uns 15 punts percentuals més que el 2017".

Noticias relacionadas

contador