ep archivo   fachada del edificio del banco de espana en madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

El deute de les administracions públiques (AAPP), segons el Protocol de Dèficit Excessiu (PDE), va arribar als 1,475 bilions d'euros al juny, xifra que suposa un creixement del 3,6% en termes interanuals, 50.677 milions d'euros més, com reflecteixen les dades d'avanç disponibles publicades pel Banc dEspanya. Utilitzant el Producte Interior Brut (PIB) nominal dels darrers quatre trimestres, la ràtio deute/PIB es va situar en el 116,8% al segon trimestre del 2022.

El Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital ha destacat que la ràtio deute/PIB es va continuar reduint al segon trimestre i ha baixat del 117% per primera vegada des del setembre del 2020. Recorden que la tendència dels últims trimestres és compatible amb la previsió de una ràtio de deute públic del 115,2% del PIB realitzat al Programa d'Estabilitat el mes d'abril passat.

"En termes interanuals, s'observa una desacceleració clara en l'increment del deute des dels màxims assolits durant la pandèmia". A més, "la reducció de la ràtio de deute públic ha continuat en el segon trimestre de l'any gràcies a l'acceleració del creixement econòmic, tenint en compte, a més, com n'està d'avançat ja el programa de finançament del Tresor del Regne d'Espanya de l'exercici 2022", assenyalen.

El saldo del deute de l'Estat es va elevar fins als 1,295 bilions d'euros, amb un increment interanual del 4,8%, mentre que per a les Altres Unitats de l'Administració Central el saldo va ser de 47.000 milions, xifra que representa una disminució del 17,2% respecte a la dada de l'any anterior.

Per part seva, el saldo de deute de les Administracions de Seguretat Social es va situar en 99.185 milions, un 8% més que un any abans.

Pel que fa a les administracions territorials, el deute de les CA va créixer fins als 316.647 milions d'euros el juny del 2022, amb una variació interanual de l'1,5%, mentre que el deute de les Corporacions Locals es va situar en 22.848 milions d'euros mes, xifra que suposa un 0,8% més que el saldo registrat el juny del 2021.

D'altra banda, la consolidació en el conjunt de les administracions públiques, és a dir, el deute en poder dels diferents subsectors que componen aquest sector, va augmentar un 3,8% respecte a l'any anterior, fins als 305.000 milions d'euros.

contador