ep la economia andaluza crecera un 21 en 2019una tasaparo212 seguninforme loyola economic outlook
GOVERN - Archivo

El deute de les famílies es va mantenir durant el mes de març, en pujar només 65 milions, fins als 702.788 milions d'euros, mentre que el deute empresarial es va elevar un 1,3, segons les dades publicades aquest divendres pel Banc d'Espanya. En concret, l'endeutament de les llars espanyoles durant el mes de març es va mantenir a nivell mensual, mentre que a nivell interanual va baixar un 0,1%.

D'aquesta manera, reprèn la via alcista després de tres mesos consecutius de descensos. No obstant això, durant els últims mesos el deute de les llars espanyoles ha anat en general baixant fins a situar-se a nivells previs a la crisi a causa de la reducció gradual dels préstecs contrets, a la caiguda dels tipus d'interès i l'abaratiment dels crèdits.

El lleuger augment del deute de les famílies durantel tercer mes de l'any es deu principalment a la reculada dels crèdits destinats al consum, que es van situar als 183.572 milions d'euros, xifra que representa un augment del 0,1% enfront de les dades del mes de febrer i un repunt del 3,1% en relació amb l'import registrat durant el mateix mes de l'exercici precedent.

El lleuger augment del deute de les famílies es deu principalment a la reculada dels crèdits destinats al consum

Per la seva banda, els crèdits destinats a l'habitatge, que representen la major part del total, es van situar als 519.216 milions d'euros, 225 milions d'euros menys a nivell mensual i un 1,2% inferior a nivell interanual.

Tot i el descens de la inversió de les llars en habitatge durant els últims anys, l'import que les famílies destinen a la seva llar continua ocupant la major part del seu endeutament, ja que en suposa al voltant del 73,9%.

PUJA EL DEUTE EMPRESARIAL

De la seva banda, les empreses també van incrementar lleugerament el seu deute el passat mes de març, en elevar un 1,3%, fins als 898.029 milions d'euros, de manera que acumula dos mesos consecutius d'increments. El lleu augment del deute empresarial el març s'explica, fonamentalment, per l'evolució dels préstecs d'entitats de crèdit residents, juntament amb l'alça dels valors representatius de deute i dels préstecs de l'exterior.

Així, els crèdits d'entitats residents van pujar fins als 483.140 milions, un 0,6% més mensual i un 3,4% més interanual, alhora que els valors representatius de deute es van elevar un 5,5% a nivell mensual, fins als 111.300 milions. La xifra és un 14,3% superior a la de fa un any.

Finalment, els préstecs de l'exterior es van elevar un 0,4% respecte al mes anterior, fins als 303.588 milions, amb un repunt interanual del 5,1%.

Noticias relacionadas

contador