ep bancoespana 20190318124006
EP - Archivo

Els criteris d'aprovació de préstecs al consum a Espanya es van endurir durant el primer trimestre de l'any, mentre que les condicions generals dels préstecs es van relaxar i la seva demanda va disminuir, segons l'enquesta sobre préstecs bancaris a Espanya corresponent al mes d'abril publicada aquest dimarts pel Banc d'Espanya.

En el conjunt de l'Eurozona, els criteris d'aprovació també es van endurir, com també ho van fer les condicions generals dels préstecs, la demanda dels quals va augmentar durant els tres primers mesos de l'any.

Segons l'enquesta del Banc d'Espanya, les condicions d'oferta i de demanda de préstecs bancaris van ser menys expansives en general, tant a Espanya com a l'Eurozona, durant el primer trimestre.

Així, els criteris d'aprovació es van endurir lleugerament en els préstecs concedits a les llars, tant aquells destinats a l'adquisició d'habitatge com al consum i altres fins, i es van mantenir sense canvis apreciables en el finançament a les empreses. Per la seva banda, les condicions generals dels nous préstecs es van mantenir estables en el finançament a les societats i en els crèdits a les llars per a adquisició d'habitatge, tant a Espanya com a la zona euro.

Els criteris d'aprovació es van endurir lleugerament en els préstecs concedits a les llars, tant els destinats a l'adquisició d'habitatge com al consum i altres finalitats

En els préstecs a les famílies per a consum i altres fins, els criteris es van endurir lleugerament en el conjunt de la UEM, mentre que a Espanya es van tornar a suavitzar lleument, cosa que es va plasmar en un estrenyiment dels marges aplicats als préstecs ordinaris.

Respecte a l'evolució de demanda de préstecs durant el primer trimestre del 2019, a Espanya es va reduir en els crèdits a les empreses i en els de llars per a consum i altres fins (per primera vegada des de finals de 2016), mentre que en el segment de finançament a les famílies per a adquisició d'habitatge va augmentar lleument.

En canvi, a la zona euro, les sol·licituds de fons procedents d'empreses van deixar créixer i van tornar a augmentar en els dos segments de finançament a les llars, si bé en el cas dels crèdits a llars per a consum i altres fins l'increment va ser molt lleu i inferior al que s'estava observant en trimestres anteriors.

D'altra banda, les entitats d'ambdues àrees van declarar que, durant el primer trimestre de 2019 van percebre una certa millora en les condicions d'accés a gairebé tots els mercats majoristes, excepte en el cas del mercat monetari a Espanya, en què s'haurien deteriorat lleugerament. Així mateix, l'accés als mercats minoristes també va millorar lleugerament a l'Eurozona, mantenint-se sense variacions a Espanya.

El Banc d'Espanya també va preguntar a les entitats pels nivells d'exigència dels criteris d'aprovació de crèdits, tant a Espanya com a la UEM. En aquest sentit, han indicat que a l'actualitat són lleugerament més estrictes que els observats, de mitjana, des de 2003 en totes les modalitats. En relació amb la mitjana des de 2010, van apuntar que els nivells actuals es troben més pròxims. Pel que fa als resultats d'un any abans, el supervisor ha observat un cert desplaçament de les respostes cap a nivells més estrictes a Espanya, al contrari que per al conjunt de la UEM.

PROGRAMA DE COMPRA D'ACTIUS DEL BCE

Segons l'informe del Banc d'Espanya, el programa ampliat de compra d'actius del BCE ha afavorit un augment de la liquiditat i ha millorat les condicions de finançament dels bancs de les dues àrees durant els últims sis mesos, tot i que ha tingut una repercussió negativa sobre la seva rendibilitat.

En concret, les entitats van assenyalar que la liquiditat d'aquest programa no ha tingut cap efecte sobre els criteris de concessió, tot i que ha afavorit "una certa relaxació" de les condicions aplicades en la majoria de segments i un augment del volum de préstecs concedits.

D'altra banda, les entitats de les dues zones van indicar que el tipus d'interès negatiu de la facilitat de dipòsit del BCE ha contribuït durant els últims sis mesos al descens dels ingressos nets per interessos, d'aquesta manera efecte molt més acusat en el conjunt de l'Eurozona que a Espanya.

Les entitats espanyoles esperen que el programa ampliat de compra d'actius del BCE continuï propiciant un augment dels seus actius

Així mateix, aquesta mesura també ha afavorit una disminució dels tipus d'interès i marges aplicats en tots els segments i un augment moderat dels volums concedits, tant en el finançament destinat a les empreses com en l'atorgada a les llars per a adquisició d'habitatge.

PREVISIÓ PER AL SEGON TRIMESTRE

De cara al trimestre en curs, les entitats espanyoles enquestades preveuen que els criteris de concessió de préstecs es relaxaran lleugerament en el segment de societats i que es mantindran estables en els de llars. Pel que fa a la demanda, si es compleixen les seves previsions, les peticions de fons tornaran a baixar lleugerament en el segment de societats i augmentaran en els de llars, tant els destinats a adquisició d'habitatge com els atorgats per consum i altres finalitats.

Als mercats de finançament minoristes i majoristes, les perspectives de les entitats per al segon trimestre preveuen una "lleugera millora" de les condicions d'accés als mercats de valors de renda fixa i en els de titulització, així com un "lleu deteriorament" al mercat monetari a més d'una setmana, anticipant estabilitat en les condicions d'accés a la resta de mercats majoristes i als minoristes.

Les entitats espanyoles també esperen que el programa ampliat de compra d'actius del BCE continuï propiciant un augment dels seus actius, una millora de la seva liquiditat i de les seves condicions de finançament i una certa reducció de la seva rendibilitat durant els pròxims sis mesos, sense que això comporti variacions en les seves ràtios de capital.

Pel que fa a les condicions dels préstecs a llars i empreses, creuen que el programa continuarà afavorint una lleugera relaxació de les condicions i un augment del volum de crèdit concedit en tots els segments.

Finalment, les entitats espanyoles enquestades pel Banc d'Espanya preveuen que, durant els pròxims sis mesos, el tipus d'interès negatiu de la facilitat de dipòsit del BCE contribueixi a una nova caiguda en els seus ingressos nets per interessos, així com a un descens dels tipus d'interès i dels marges aplicats als préstecs, i a un augment del volum de crèdit concedit.

Noticias relacionadas

contador