nueva oficina del sepe y del sae en bailen

El col·lapse del SEPE ha derivat en multitud d'errors de tramitació i cobrament, que reconeixen els propis treballadors de l'organisme. Ells ho atribueixen a l'excés de càrrega de treball derivada de l'allau d'ERTOs (i a l'absència de compensació, que els fa plantejar-se una vaga), a les fallades del sistema informàtic i a deficiències de presentació dels expedients per part les empreses; les gestories, en canvi, els tiren la culpa a ells. Entre els problemes més habituals, els retards en els pagaments i les quantitats errònies, però n'hi ha de més rocambolescos.

Els afectats directes per aquest col·lapse són els treballadors que han sofert un ERTO. Ja som a principis de juny, i encara hi ha expedients presentats al març que no s'han pagat. Però aquest és tan sols un dels molts errors que s'han produït.

Els funcionaris denuncien en un comunicat que "la necessitat d'aprovar el major número en el menor temps possible" ha provocat "un catàleg d'errors" en les bases reguladores, generant tant prestacions l'import de les quals és inferior al que realment correspon, com prestacions amb un import superior.

Esmenar aquests errors comportarà encara més retards en el cobrament de la prestació. Una funcionària del SEPE denúncia en una carta a la qual ha tingut accés Bolsamania que els impagaments poden retardar-se fins a juliol, mentre que aquells que han de ser corregits podrien arribar a demorar-se fins al setembre.

També s'han detectat casos més kafkians. Per exemple, treballadors que estaven cobrant la prestació de desocupació abans de començar la relació laboral amb l'empresa que està en ERTO, i l'Administració els ha abonat la desocupació de la primera empresa, segons denúncia el Col·legi de Gestors Administratius de Galícia.

Fins i tot dins dels expedients d'una mateixa companyia s'hi ha detectat errors, fins a tal punt que treballadors amb el salari més alt han cobrat menys que uns altres amb menor retribució i mateixa situació personal.

ACUSEN DELS ERRORS AL SISTEMA INFORMÀTIC I LES EMPRESES

Però, qui té la culpa d'aquesta situació? Els funcionaris del SEPE ho tenen clar: Un dels principals culpables és HOPE, un instrument informàtic que s'ha posat en marxa per agilitar el reconeixement massiu d'expedients a curt termini. Tot i que ha estat molt útil, té "limitacions," segons asseguren els treballadors, a més que "no pot impedir les conseqüències que arrossega la complexíssima gestió d'aquests expedients". Les gestories també denuncien deficiències, fins al punt que s'han donat casos en què "la plataforma només va processar els decimals, però no els nombres enters".

També acusen les empreses. S'han produït "errors en les comunicacions de les dades dels treballadors". Això ha derivat en què HOPE no hagi estat capaç de detectar aquests ERTO, per la qual cosa han de ser localitzats i revisats per a la seva posterior gestió pels propis treballadors.

Tornant als errors del SEPE, no sols dificulten la tramitació, sinó que estan suposant també un impediment a l'hora de gestionar la fi dels ERTO. "Alguns despatxos també han denunciat que els formularis per comunicar la fi d'un ERTO no demanen dades com ara el DNI, que després sí que s'exigeixen per poder tramitar una cancel·lació", detallen des del Col·legi de Gestors Administratius de Galícia.

MARXA ENRERE EN LA VAGA

L'empipament que s'està forjant dins del SEPE, que amenaça amb fer vaga pel greuge comparatiu amb els funcionaris de la Seguretat Social, esquitxa també al Ministeri de Treball. Les dades comunicades en diverses ocasions pel departament que dirigeix Yolanda Díaz se centren en expedients aprovats, mentre que els treballadors denuncien que "darrere d'aquesta aprovació massiva, existeix un importantíssim percentatge d'expedients mal reconeguts".

A això cal afegir-li que, segons denuncien, estan en inferioritat de condicions respecte a altres funcionaris amb feines molt similars, com per exemple els de la Seguretat Social. "Que qualsevol entitat gestora de la Seguretat Social té més consideració que el SEPE és, des de sempre, un fet objectiu i inqüestionable", assegura el sindicat CSIF en un comunicat.

No obstant això, aquest sindicat, principal instigador de les mobilitzacions, ahir va fer marxa enrere en la seva proposta de convocar una vaga: "CSIF no contempla EN ABSOLUT [sic] escometre, recolzar ni participar en actuacions que tinguessin aquest objectiu. Des de CSIF insistim que estem absolutament compromesos amb el conjunt d'aturats que estan sent colpejats per la xacra de l'atur, i mal servei faríem a una societat (a la qual ens devem) si contempléssim aquesta possibilitat, tenint en compte l'encara rellevant nombre de prestacions pendents de tramitar, i les sol·licituds que continuen entrant cada dia a les nostres unitats".

Noticias relacionadas

contador