• Els analistes adverteixen que encara s'han de conèixer els detalls
  • L'OPEP es reunirà el 30 de novembre per a aprovar quotes de producció dels seus membres
crude oil

El petroli ha tornat a convertir-se en un dels actius protagonistes del mercat. Si a principis d'any ho era pel seu enfonsament ara ho és per les seves pujades. Els preus continuen amb la seva escalada davant el primer acord en dos anys de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) per fixar un sostre de producció.

Els preus cotitzen amb pujades d'al voltant de l'1% avui dilluns. El barril tipus Brent, referència a Europa, escala fins dels 50 dòlars aconseguint el seu nivell més alt des del 26 d'agost. Per la seva banda, el barril tipus West Texas, referència als Estats Units, s'acosta als 49 dòlars.

La matèria primera segueix així celebrant aquest pacte assolit, contra pronòstic dels analistes, en el XV Fòrum Internacional d'Energia celebrat la setmana passada a Algèria, i que va servir de reunió informal per l'OPEP. En ella, aquesta vegada hi va haver entesa entre l'Aràbia Saudita i l'Iran, que havien tingut posicions oposades en les trobades celebrades durant aquest any, fet que impossibilitava qualsevol acord.

Les expectatives d'una frenada a la tendència d'augment de la producció dels dos últims anys ha disparat els preus, que dijous es van revaloritzar un 6%. "No obstant això, amb aquest auge de les expectatives, si al novembre no hi ha un acord per a tallar la producció per sota dels 33 milions de barrils diaris, hi ha el risc d'una forta caiguda dels preus", avisen els analistes de Barclays.

A L'ESPERA DELS DETALLS

Entenem que la notícia és suport de curt termini per al cru, però per prudència no modifiquem encara objectius, en 50 dòlars el barril

Dimecres l'OPEP va confirmar en un comunicat que els països membres havien arribat a un pacte que inclou objectius de producció d'entre 32,5 i 33 milions de barrils diaris. Encara que en la pràctica suposa gairebé una congelació des del nivell de 33,2 milions d'agost, amb els números sobre la taula és la primera retallada en vuit anys.

El càrtel ha creat una comissió per a estudiar l'aplicació de l'objectiu comú per part de cada país, de manera que establirà quotes per a cada membre, cosa poc comuna. El 30 de novembre l'OPEP celebrarà una reunió oficial a Viena, en la qual s'espera que es coneguin més detalls sobre el sostre de producció i la participació dels membres del grup.

Per als analistes d'Andbank, el canvi d'estratègia de l'OPEP suposa una cosa "positiva i inesperada". Encara que adverteixen que la retallada de producció d'entre 240.000 i 740.000 barrils diaris, fins a un 2% de la producció del càrtel a l'agost, és "més significatiu en gest que en xifres". "Entenem que la notícia és suport de curt termini per al cru, però per prudència no modifiquem encara objectius, considerant que el sostre seguiria estant en al voltant de 50 dòlars per barril. Toca esperar la propera reunió de l'OPEP a finals de novembre per a la decisió final sobre repartiment de quotes i la confirmació d'aquest principi d'acord".

QUÈ PASSA AMB RÚSSIA I ALTRES PRODUCTORS?

Rússia i l'Aràbia Saudita van acordar a principis de mes cooperar per estabilitzar el mercat. Els dos productors més importants del món juntament amb els Estats Units no van concretar més mesures. Però el paper de Rússia és important per als analistes, així com el d'altres països, en la mesura que se sàpiga si participaran en l'objectiu de l'OPEP. El ministre rus d'Energia, Alexander Novak, va assegurar que escoltaran les propostes de l'organització, però que per ara la intenció de Rússia és mantenir la producció assolida, al 10,7 milions de barrils diaris segons les estimacions del càrtel.

"Seguim creient que la major part de la feina per aconseguir l'equilibri entre oferta i demanda vindrà des de països que no són membres del càrtel, especialment des de l'oferta dels Estats Units. A més, els preus baixos haurien de donar suport l'augment de la demanda per estabilitzar el mercat", opina Nitesh Shah, analista d'ETF Securities.

Goldman Sachs, per la seva banda, creu que l'OPEP pot contribuir a un impuls a curt termini dels preus, però no creu que hagi de canviar la realitat de l'excés de subministrament que impera en el cru. Així, en una anàlisi enviat a clients que recull CNBC manté les seves previsions de 43 dòlars per a aquest any i 53 dòlars per al pròxim. El banc d'inversió nord-americà havia retallat la seva projecció per al 2016 des dels 50 dòlars fins als 43 actuals.

ANÀLISI TÈCNICA

Tècnicament, "és aviat per poder dir que "l'or negre' es troba a les portes de l'inici d'un nou i important tram alcista però per algun costat caldrà començar", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. Les pujades de la setmana passada han permès al petroli superar la "recta resistència que uneix els màxims decreixents des de mitjans d'agost. El problema és que el petroli presenta nombroses resistències per sobre. D'una banda hi ha la resistència dels 50 $ (màxims de setembre) i per sobre la part superior del triangle (50,30 $). A més, l'últim màxim decreixent, també zona de resistència, es troba en els 51,22 $ (màxims d'agost). Per tant, podem dir que en l'interval de preus comprès entre els 50- 51,22 $ són nombroses les resistències que presenta el cru", afegeix l'expert.

Per tant, malgrat les recents alces, la realitat no ha canviat gaire. "Si de cas s'està acostant a la part superior del moviment lateral, o de consolidació, dels últims sis mesos i poca cosa més. Però és cert també que s'allunya clarament dels nivells de suport. Mentrestant, més del mateix: moviment lateral (o fase de reacció) a l'important ral·li des de mínims anuals", conclou l'analista tècnic.

Gràfic amb l'evolució dels preus del petroli

contador