un-groupe-d-europeens-ambitieux-pour-relever-les-objectifs-climatiques

La velocitat d'expansió de l'activitat econòmica de l'Eurozona s'ha alentit fins a la seva mínima d'any i mig al maig, amb l'índex 'PMI Compost de l'Activitat Total' marcant els 54,1 punts. Malgrat que el creixement es va mantenir relativament sòlid, el ràpid descens des de principis d'any ha minvat els indicadors de confiança empresarial fins a nivells de novembre de 2016. Els ritmes de creixement es van corregir tant al sector manufacturer (mínima de divuit mesos), com al sector serveis (mínima de setze mesos).

Espanya va mostrar el comportament econòmic més sòlid de les grans economies del bloc

Espanya va mostrar, però, un comportament econòmic més robust, encapçalant la taula de creixement de l'índex entre les quatre grans economies del bloc i és l'únic país d'aquest grup que va millorar la velocitat d'expansió (màxima de tres mesos). La puntuació per al país va ascendir als 55,9 punts, seguida de la de França (54,2 punts), de la d'Alemanya (53,4 punts) i de la d'Itàlia (52,9 punts). El cas francès i alemany van llançar nivells mínims de setze i vint mesos respectivament, mentre que el resultat italià va ser pràcticament idèntic al d'abril.

El cost de la producció es va accelerar per primera vegada en quatre mesos, amb les taxes d'augment enfortint a Alemanya, França i Espanya. Per contra, el preu cobrat a clients va augmentar al seu ritme més lent des del començament de l’any amb Alemanya i Itàlia perjudicant els corrents inflacionistes observades a França i Espanya. Durant el cinquè mes de l'any, el nombre de comandes noves rebudes a la zona euro es va moderar fins a la seva mínima de divuit mesos, mentre que les pressions sobre la capacitat van continuar sent evidents, encara que aquestes últimes van créixer al seu nivell més feble des de gener de 2017. Això, sumat al creixement més lent de tant les comandes pendents de realització com de la capacitat de contractació de les empreses va reduir les perspectives per a l'economia del bloc monetari, reduint els indicadors de confiança empresarial fins al seu nivell més baix d'un any i mig.

El panorama de la zona euro s'ha enfosquit en comparació amb el pronòstic positiu de principis d'any

"La desacceleració observada des de principis d'any ha estat generalitzada, encara que Espanya ha mostrat el major grau de capacitat d'adaptació. Mentrestant, Itàlia, devastada per la crisi política, va registrar l'expansió més feble dels quatre Estats membre més importants per quart mes consecutiu", ha explicat Chris Williamson, economista en cap de la consultora IHS Markit. "Ja que els indicadors econòmics estan apuntant a la baixa a la vegada que la incertesa política s'ha disparat encara més, el panorama de la zona euro s'ha enfosquit dramàticament en comparació amb el pronòstic positiu de principis d'any", ha afegit.

Noticias relacionadas

contador