ep varios coches atrapados por la nieve en la calle francia en pozuelo de alarcon
Ricardo Rubio - Europa Press

El Consorci de Compensació d'Assegurances (CCS), adscrit a Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, ha traslladat que "no té estimats danys" pel temporal Filomena que ha afectat la Comunitat de Madrid i que "no preveu indemnitzacions", ja que les nevades no figuren com a riscos extraordinaris, tot i que ha assegurat que la seva acció és "independent" de la possible declaració de zona catastròfica a la regió.

En aquests moments, el CCS no té estimacions dels danys assegurats produïts per les nevades perquè no té "habilitació legal" per indemnitzar aquests danys i perquè les veritables conseqüències que aquestes nevades tindran per al CCS "es coneixeran més endavant". No obstant això, el Consorci pot fer-se càrrec de possibles danys derivats d'inundacions a causa d'un desglaç posterior.

Des del Consorci han precisat que els esdeveniments que donen lloc a l'actuació del CCS es troben a la legislació i contemplen la seva actuació en inundacions, els embats de mar o les tempestes de vent; mentre que les nevades "no es troben incloses en la relació dels riscos extraordinaris que indemnitza el CCS". En aquests casos, sí que s'indemnitzarà quan el temporal s'hagi manifestat en forma d'inundació, d'embat de mar o de tempesta de vent amb ratxes que superin els 120 quilòmetres per hora, han especificat.

"Per tant, ni els danys a les persones, ni els danys materials ni la pèrdua d'ingressos o lucre cessant que produeixin les nevades poden ser indemnitzats pel CCS", han precisat. En el cas de persones o béns assegurats, han assegurat que els afectats "s'han d'adreçar a la seva entitat asseguradora".

A més, han afirmat que l'actuació de les entitats asseguradores privades i del CCS públic és "completament independent" en el cas que es produeixi o no la declaració oficial de zona catastròfica a Madrid per part de les autoritats.

TAMPOC PER DANYS DAVANT EL PES DE NEU O GEL

"És important assenyalar que, si bé el CCS no indemnitza danys produïts per la nevada ni per la seva immediata transformació en gel (per exemple, el CCS no indemnitza els danys produïts pel pes de la neu en immobles o en esteses de xarxa elèctrica ni per caigudes d'arbres ni per allaus ni per accidents en desplaçaments per zones nevades o amb la neu ja gelada), el CCS sí que indemnitza els habituals danys derivats de la inundació del terreny per desglaç posterior", han concretat.

Des del Consorci, han subratllat la importància de no confondre els danys per inundació amb negament del terreny amb danys per filtracions d'aigua de desglaç -per exemple, teulades, terrats o ventanas- que no constitueixen inundació.

Noticias relacionadas

contador