ep el ministro de seguridad social inclusion y migraciones jose luis escriva y la ministra de
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'acord aconseguit entre el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions i les organitzacions d'autònoms ATA i UPTA per a prorrogar les ajudes als autònoms fins al 31 de gener de 2021.

Així ho ha assenyalat el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en què ha agraït el diàleg mantingut a les organitzacions d'autònoms i "la bona comprensió".

Després de diverses setmanes de reunions i intercanvi de propostes, el Ministeri que dirigeix Escrivá i aquestes dues organitzacions d'autònoms van aconseguir a última hora d'aquest dilluns un acord definitiu per a allargar aquestes ajudes, del qual s'ha desmarcat Uatae, perquè considera que les mesures són "manifestament insuficients".

En concret, l'acord inclou la creació d'una nova prestació extraordinària per cessament d'activitat i la pròrroga fins al 31 de gener de 2021 de la prestació per cessament compatible amb l'activitat i per a autònoms de temporada.

S'ha creat una nova ajuda per baixos ingressos per a cobrir als treballadors per compte propi que no compleixen els requisits per a accedir a la prestació compatible amb l'activitat (per tenir una tarifa plana o no haver cotitzat durant els últims dotze mesos, per exemple).

La nova prestació extraordinària per suspensió d'activitat està dirigida a aquells autònoms amb una suspensió temporal de tota la seva activitat a conseqüència d'una resolució de les autoritats administratives competents per a contenir el coronavirus.

Per a accedir a aquesta prestació, els treballadors han d'haver estat afiliats i donats d'alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) o en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors de la Mar, almenys 30 dies naturals abans de la data de la resolució. A més, hauran d'estar al corrent de pagament de les quotes.

La quantia de la prestació serà del 50% de la base mínima de cotització, però s'incrementarà un 20% si el treballador és membre d'una família nombrosa. El beneficiari d'aquesta ajuda quedarà exonerat de pagar les quotes a la Seguretat Social, però el període li comptarà com cotitzat. L'exoneració de les quotes s'estendrà fins a l'últim dia del mes següent al qual s'aixequi aquesta mesura.

Respecte a la prestació ordinària, l'acord estableix que aquesta serà compatible amb l'activitat fins al 31 de gener, sempre que durant el quart trimestre d'enguany es continuïn complint els requisits exigits per a la seva concessió, entre els quals que hi hagi una reducció de la facturació en aquest últim trimestre d'almenys el 75% dels seus ingressos en comparació amb el mateix període de l'any anterior i que no se superin uns rendiments nets de 1,75 vegades el Salari Mínim Interprofessional (5.818,5 euros) en el període comprès entre octubre i desembre d'enguany.

Concretament, l'import de les ajudes serà d'uns 950 euros en el cas dels autònoms l'activitat dels quals no s'ha recuperat i treballadors de temporada i de 760 euros en el cas de la prestació per suspensió d'activitat, segons ha explicat el ministre.

AJUDA PER BAIXOS INGRESSOS

Els qui no compleixin els requisits per a accedir a aquesta prestació, per tenir una tarifa plana o no haver cotitzat el mínim d'un any, podran sol·licitar l'ajuda per baixos ingressos. Per a accedir-hi, els ingressos del demandant no han de superar l'SMI (950 euros) en l'últim trimestre de l'any. La quantia serà del 50% de la base mínima de cotització. A més, els beneficiaris estaran exonerats d'abonar les quotes i també se'ls comptabilitzarà com a període cotitzat.

Finalment, l'acord prorroga les ajudes als autònoms de temporada amb una flexibilització dels requisits. Per a accedir a aquesta ajuda, els treballadors hauran d'haver cotitzat un mínim de quatre mesos entre juny i desembre de 2018 i 2019, no superar els 23.275 euros d'ingressos durant 2020 i no haver estat d'alta des de l'1 de març al 31 de maig. La quantia serà l'equivalent al 70% de la base mínima i també s'inclou l'exoneració de les quotes.

Totes les ajudes començaran a reportar-se des de l'1 d'octubre de 2020 i tindran una durada màxima de quatre mesos, sempre que la sol·licitud es presenti dins dels quinze primers dies naturals d'octubre. En cas contrari, els efectes quedaran fixats en el primer dia del mes següent al de la prestació de la sol·licitud.

Segons Escrivá, des de l'inici de la pandèmia s'ha protegit més d'1,6 milions d'autònoms, la qual cosa representa el 93% del total del col·lectiu de treballadors per compte propi. L'acord va ser confirmat ahir pel ministre, el secretari d'Estat de Seguretat Social i Pensions, Israel Arroyo; el director general d'Ordenació de la Seguretat Social, Borja Suárez, i els representants d'ATA, Lorenzo Amor, i d'UPTA, Eduardo Abad. Per part seva, Uatae espera poder sumar-s'hi fins a l'últim minut, si el Govern millora la seva proposta.

Noticias relacionadas

contador