Sis comerços obtenen el segell de qualitat andorrà 'Certificat Comerç Excel·lent'

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 30 (EUROPA PRESS)

El nombre d'entitats registrades a la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra va augmentar un 2,7% el 2019, amb 7.437 empreses inscrites, ha informat l'entitat aquest dijous en una nota de premsa de balanç de l'activitat de l'any passat.

L'any del 25è aniversari de la Cambra de Comerç, es van atendre "aproximadament 5.000 usuaris, entre professionals, emprenedors, autònoms i empresaris", segons la cambra.

Es van fer 327 tramitacions relacionades amb els carnets ATA i la certificació de documents comercials, "un dels serveis més sol·licitats i valorats en la importació i exportació".

El personal de la Cambra de Comerç també va atendre 131 consultes sobre informació duanera i qüestions relatives als tràmits que s'han de fer en el comerç internacional.

En el marc de la col·laboració amb el Govern d'Andorra, es van entregar un total de 137 certificats digitals per a l'empresa, que eren gratuïts durant el 2019, un 40% més que el 2018.

1.193 PERSONES FORMADES

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra va fer 94 cursos formatius al llarg del 2019, als quals van assistir 1.193 persones; aquestes dades representen augments respectius del 36% i del 40% en comparació amb el 2018.

A més, es van organitzar 16 esdeveniments --entre jornades, conferències i missions comercials-- que van acumular uns 950 assistents, amb un augment del 12,5%, i el curs per a professionals del sector hoteler 'Experiència de compra al punt de venta', organitzat conjuntament amb el Govern andorrà, "va ser un èxit d'assistència", segons afirma l'organització.

DINAMITZACIÓ DEL COMERÇ

La cambra destaca que s'ha posat en funcionament l'acreditació de qualitat 'Certificat Comerç Excel·lent', que han obtingut sis comerços.

També s'ha treballat, juntament amb el Departament de Duana i altres representants del Govern, per avançar en la possibilitat de la creació d'una zona franca per al país, "i establir el model operatiu més adequat per al seu funcionament tenint en compte la idiosincràsia d'Andorra i la relació amb la UE".

Així mateix, en el marc de la funció consultiva que té la cambra, s'han emès recomanacions sobre l'Acord d'Associació que s'han proposat de manera conjunta amb la Confederació Empresarial Andorrana i l'Empresa Familiar Andorrana, exposa el comunicat.

També s'ha desenvolupat el pla de desenclavament d'Andorra per estudiar opcions d'infraestructures per connectar Andorra amb l'exterior, com l'aeroport internacional o la connexió de línies ferroviàries amb Espanya i França.

TRIBUNAL D'ARBITRATGE

En un altre àmbit, s'ha treballat per engegar el Tribunal d'Arbitratge del Principat d'Andorra (TAPA), un projecte que ha liderat la cambra i el Col·legi d'Advocats.

En aquest punt, el comunicat informa que la cambra ha obtingut el certificat com a entitat mediadora, "que representa el primer pas per treballar en la resolució de conflictes mitjançant la metodologia de la mediació".

La cambra destaca els projectes que està duent a terme, que constitueixen objectius pel 2020: Augmentar els comerços que participen en el 'Label de qualitat' --etiqueta 'Certificat Comerç Excel·lent'-- i posar en funcionament el TAPA, entre d'altres projectes de caràcter nacional i transfronterers.

contador